Hem Sverige Sänkta straff efter upploppet i Sveaparken – åklagare vill se skärpning

Sänkta straff efter upploppet i Sveaparken – åklagare vill se skärpning

förbi admin
0 kommentar

I tingsrätten dömdes de två männen, tillsammans med en tredje, till de längsta fängelsestraffen hittills för grovt blåljussabotage. En av dem fick sju och ett halvt år och den andra sex års fängelse.

”Flera försvårande omständigheter”

De två männen överklagade sina domar till hovrätten, som gjorde en annan bedömning och mildrade straffen till sex, respektive fem års fängelse. Nu överklagar åklagaren hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkar på strängare straff.

– Det var fråga om ett utdraget händelseförlopp och mycket kraftigt våld mot poliserna, bland annat i form av att stora stenar kastats mot och träffat dem. Våldet medförde skador på ett stort antal poliser och deras utrustning. Några av poliserna har berättat att de på allvar fruktade för sina liv. Flera av de poliser som befann sig på platsen har efter händelsen drabbats av psykisk ohälsa, säger Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– Det fanns alltså flera försvårande omständigheter som bör få genomslag när man bestämmer straffet.

Fastställande av tingsrättens dom

Hon anser att straffen för de båda bör vara högre än vad både tingsrätten och hovrätten dömt till, men yrkar på fastställande av tingsrättens dom eftersom åklagarsidan inte överklagade den domen till att börja med.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Du kanske också gillar