Hem Sverige Säpo: Avsikten att begå attentat kan påverkas

Säpo: Avsikten att begå attentat kan påverkas

förbi admin
0 kommentar

På en presskonferens på tisdagen meddelade Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar, att tonläget mot Sverige är mer aggressivt nu än vad det har varit tidigare. Enligt honom försöker också utländska aktörer sprida idén om att Sverige är ett legitimt mål för exempelvis terrorism.

– Vi noterar att ett större antal våldsbejakande budskap har varit aktiva och synliga i jämförelse med LVU-kampanjen och påskkravallerna. Dock måste vi understryka att vi inte bedömer själva terrorhoten, det är säkerhetspolisens ansvar, säger Tofvesson.

Enligt Säkerhetspolisen kan de händelser vi sett de senaste veckorna vara sådant som påverkar personer i extremistmiljöer och deras avsikt att begå attentat.

– Säkerhetspolisen följer naturligtvis utvecklingen noga i vår omvärld. Vi kan konstatera att den situation som råder bedömer vi som problematisk och kan vara hotdrivande, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Terrorhotnivån 3 av 5 sedan länge

Säkerhetspolisen bedömer terrorhotivån för Sverige som förhöjd, en trea på en femgradig skala. Men på den nivån har man legat i flera år. Bedömningen är långsiktig och påverkas sällan av enskilda händelser.

– Man ska understryka att när det kommer till attentshotet är det individers avsikt och förmåga vi bedömer. Det jobbar vi med hela tiden och vi arbetar intensivt och kontinuerligt för att skydda Sverige från den här typen av händelser.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologisk försvar, håller en pressträff efter ett möte om Sveriges säkerhet som statsministern bjudit in riksdagspartiernas alla partiledare till. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Du kanske också gillar