Hem Sverige SD hotar Sveriges viktiga uppdrag i EU

SD hotar Sveriges viktiga uppdrag i EU

förbi admin
0 kommentar

Debattören: Hela Europa ser det som svenska högern försöker få oss att inte låtsas om

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sveriges tar snart över ordförandeskapet i EU. Att vi ska representeras av en regering med SD i framsätet kan få hissnande konsekvenser för Europa, skriver Evin Incir.
Sveriges tar snart över ordförandeskapet i EU. Att vi ska representeras av en regering med SD i framsätet kan få hissnande konsekvenser för Europa, skriver Evin Incir.

DEBATT. Många i Europa ställer sig just nu frågande till vilken riktning Sverige kommer att ta, när hela regeringsunderlaget nu vilar på ett parti med nazistiska rötter.

Vi fick ytterligare ett svar på den frågan förra veckan. När Europaparlamentet fördömde den demokratiska utvecklingen i Ungern – då valde Sverigedemokraterna att istället skydda sin vän Victor Orbán.

Orbán har avsiktligt och systematiskt rullat tillbaka ett flertal grundläggande demokratiska rättigheter i Ungern och ett enat Europaparlament konstaterade att Ungern inte längre går att betrakta som en fullvärdig demokrati.

Av oss svenska Europaparlamentariker var det bara Sverigedemokraterna som röstade emot.

Att Orbáns regering ska fördömas – och inte förtjänar ett enda öre till av svenska skattebetalares pengar – är uppenbart för alla som värdesätter demokratiska värderingar.

Trots detta kommer Sverigedemokraternas skandalösa ställningstagande tyvärr inte som en överraskning.

Sverigedemokraterna har flera gånger tidigare uttryckt en beundran för den rasistiska och antidemokratiska Orbán.

Vad som gör denna fascination desto mer skrämmande är det inflytande över svensk politik som Sverigedemokraterna ser ut att få över Sveriges kommande blåbruna regering.  

I detta nu förhandlar Jimmie Åkesson, Sveriges egen Orbán, med de borgerliga partierna om att bilda regering.

Samtidigt iakttar resten av Europa med stor förskräckelse vad som händer i Sverige.

Ett land som varit ett föregångsland kring rättighetsfrågor ska nu styras efter politiska prioriteringar utmejslade av ett parti med rötter i nazismen och med en tydlig rasistisk politik.

Liberalernas partigrupp i Europaparlamentet insåg givetvis det orimliga i att ha ett parti i gruppen som samarbetar med ett sådant parti. Det vi ser nu känns som en mörk version av kejsarens nya kläder.

Hela Europa ser det som högern försöker få oss att inte låtsas om.

Efter att både Europaparlamentet och kommissionen gett grönt ljus för att stoppa pengakranen till Ungern är det nu dags för ministerrådet att ta ställning i frågan.

Att Sverige i det läget representeras av en regering med Sverigedemokraterna i framsätet kan få hissnande konsekvenser för Europa.

Inför Sveriges stundande ordförandeskap i EU ser vi med stor oro på den här utvecklingen. Detta är dock inget nytt för oss – SD röstar regelbundet mot den här typen av rapporter som rör EU:s grundläggande värden.

Det är stora frågor som kommer behöva lyftas när Sverige är ordförande i ministerrådet.

Dessa inkluderar hur EU ska hantera Ungern, kriget i Ukraina, EU:s miljöarbete Fit for 55, EU:s stora migrationspakt och ett nytt direktiv om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Här behöver vi ett Sverige som sätter ner foten, som står upp för mänskliga fri- och rättigheter – det vi är kända för. Det kommer att få stor betydelse för människor i hela EU.

EU:s värderingar får aldrig bli förhandlingsbara. Det är dags att EU använder samtliga verktyg i lådan för att stoppa Orbán och andra skurkregeringar som inte ställer upp på EU:s grundläggande demokratiska värden.

Europa behöver mer än någonsin ett Sverige som står upp för mänskliga fri- och rättigheter. I denna situation är det livsfarligt att ge Sverigedemokraterna inflytande över regeringsmakten, då de riskerar att sätta sig på tvären i byggandet av ett demokratiskt och fritt Europa.   

Evin Incir, Europaparlamentariker (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Du kanske också gillar