Hem Sverige SD-politikers stöd till Putin är ett hot mot rikets säkerhet

SD-politikers stöd till Putin är ett hot mot rikets säkerhet

förbi admin
0 kommentar

Putin vill veta allt som viskas i Rosenbad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mikael Jansson och Roger Richthoff (båda SD) presenterar partiets syn på försvarsuppgörelsen i riksdagen 2015.
Mikael Jansson och Roger Richthoff (båda SD) presenterar partiets syn på försvarsuppgörelsen i riksdagen 2015.

Idag är det Ukrainas självständighetsdag. Den firas i år på halvårsdagen av den ryska invasion vars mål var att knäcka Ukrainas självständighet och göra landet till en lydstat.

Sveriges regering har aldrig vikit en tum från stödet till Ukraina. Men alla riksdagspartier har inte varit lika tydiga i synen på Putin och hans krig.

Richthoff spred rysk desinformation

När invasionen inleddes representerade Roger Richthoff Sverigedemokraterna i riksdagens försvarsutskott. Han hade varit partiets försvarspolitiske talesperson fram till november 2021.

Ett par veckor in i kriget spred Richthoff en film med rysk desinformation om biologiska vapen i Ukraina, som sammanvävs med antisemitiska konspirationsteorier och hyllningar av invasionen.

Efter att Richthoff kritiserats hårt inledde SD ett uteslutningsärende. Då lämnade han partiet och blev politisk vilde.

Jansson hyllade Putin i Kreml

När Richthoff blev försvarspolitisk talesperson ersatte han Mikael Jansson. Jansson var SD:s partiledare i tio år innan Jimmie Åkesson tog över. När partiet kom in i riksdagen utsåg Åkesson honom till partiets främste försvarspolitiker.

I april 2018 lämnade Jansson partiet. Två månader senare åkte han till Moskva för att delta i en konferens för potentiella samarbetspartners till den ryska regimen. Där höll han ett hyllningsanförande till Putin.

Rysk koppling på SD-kansliet

Egor Putilov var tjänsteman på SD-kansliet fram till september 2016, då det avslöjades att han tjänat miljoner på en kritiserad affär med en rysk affärsman. Sedan arbetade han för den SD-kopplade sajten Samhällsnytt, och blev fråntagen sin pressackreditering till riksdagen.

En av Putilovs kollegor på Samhällsnytt var SD:s tidigare ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist. Almqvist har upprepade gånger uttalat sig positivt till Putin. Bland annat under en resa till Krim 2020 då han intervjuades i ryska medier.

SD på väg mot Rosenbad

SD:s stöd är en förutsättning för att Ulf Kristersson ska kunna bli statsminister. Oavsett vilket parti som blir störst, så kommer Jimmie Åkesson ha stora möjligheter att påverka en M-ledd regering.

Ebba Busch har öppnat upp för sverigedemokratiska statsråd. Om det inte blir så, kräver Jimmie Åkesson att SD-tjänstemän flyttar in på regeringskansliet.

Det pågår ett krig i Sveriges närområde, och regeringskansliet hanterar många säkerhetsklassade uppgifter. Ryssland vill gärna ha tag i information om svensk försvarsförmåga och vårt stöd till Ukraina. Och nu liksom förr gäller att en svensk tiger.

Säkerhetsklassade försvarsuppgifter

SD:s försvarspolitik har formats av personer som senare visat stöd till Putinregimen. Under elva år hade de tillgång till säkerhetsklassade försvarsuppgifter. Och de ryska kopplingarna till partiet är betydligt bredare än så.

Moderaterna säger sig värna om försvaret. Men de har gett sig i lag med ett parti med en lång historia av företrädare som ser upp till Putins Ryssland.

Om några veckor kan Ulf Kristersson ge sverigedemokrater nycklar till Rosenbad. Nu är det upp till väljarna att skydda rikets säkerhet.

Du kanske också gillar