Hem Sverige SD: Skrota första maj som helgdag

SD: Skrota första maj som helgdag

förbi admin
0 kommentar

Det är fyra ledamöter från Sverigedemokraterna som i en grundlagsmotion redogör för en rad önskade förändringar, något som Arbetet var först att berätta om.

Bland annat vill ledamöterna slopa den lediga dagen den första maj. Det är en dag då arbetarrörelsen samlas på gator och torg och marscherar med olika slagord.

I motionen skriver SD-ledamöterna att man vill att den ska utgå och ersättas med en annan dag. Man resonerar också kring vilka dagar det skulle kunna handla om:

”Till exempel Veterandagen, Engelbrektsdagen eller någon liknande dag med motsvarande koppling till det svenska arvet” skriver man.

“Inte rimligt”

SD kan dock också tänka sig en annan variant där första maj byter namn till Valborgsdagen, skriver ledamöterna och konstaterar: ”för att markera att den är en angelägenhet för hela det svenska folket”.

Aftonbladet har intervjuat Matheus Enholm (SD), en av undertecknarna av motionen. Till tidningen säger han:

– Att man ska fira en politisk dag för några få enskilda partier. Det kan vi inte tycka är rimligt. Hade man gjort om den till en demokratins dag till exempel, då hade det varit en annan sak. Då kunde alla partierna äga den dagen.

Vill kriminalisera flaggbränning

I motionen redogör SD-ledamöterna också för en rad andra ändringar man vill se. Det handlar till exempel om regelverken kring flaggning. Den som bränner en svensk flagga för att misskreditera Sverige och svenskarna ska straffas, enligt SD-ledamöterna som i motionen skriver att sådana tilltag bör kriminaliseras.

GP har sökt Enholm. Han hänvisar frågor om motionen till partiets pressavdelning, som avböjer ytterligare kommentarer.

LÄS OCKSÅ: Relationerna mellan regeringen och SD pressas av Natokrisen

LÄS OCKSÅ: SD tillbakavisar inblandning i koranbränningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar