Hem Sverige SD-toppen: “Hoppas de känner skuld”.

SD-toppen: “Hoppas de känner skuld”.

förbi admin
0 kommentar

På en begäran av Sverigedemokraterna debatterade riksdagen på fredagen händelserna i flera svenska städer under påskhelgen.

Efter upploppen har drygt 300 poliser anmält skador efter att bland annat ha utsatts för stenkastning av den uppretade folkmassan, enligt Aftonbladet. Bakgrunden var den dansk-svenske extremisten Rasmus Paludans koranbränning och planer på koranbränning på en rad platser i landet.

LÄS OCKSÅ: Dom: Rätt att säga nej till Paludan i Hjällbo och Angered

Flera politiker från oppositionen lägger skulden på regeringen och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som man anser inte gjort tillräckligt för att se till att polisen har de resurser och den utrustning som krävs för att kunna mota liknande upplopp.

Tobias Andersson (SD) skyllde på den sittande regeringen och alla regeringar dessförinnan samt media, vars tidigare agerande han menade lagt grunden till kravallerna.

– Jag hoppas de känner ett ansvar och en skuld för det Sverige de skapat. Ett Sverige där besinningslöst, blodtörstigt barbari kan brisera när som helst, säger han.

Andersson fortsatte med att kräva regeringens avgång.

KD: Dags att byta ut regeringen

Även Kristdemokraternas Andreas Carlson lade skulden på regeringen. Han menade att det som skedde under påsken var ett angrepp på hela det svenska samhället och ytterst demokratin.

– Bland ligisterna som utsatte alla poliser och städer för det här fanns extrema islamister som regeringen och Morgan Johansson misslyckats med att bekämpa. Kriminella ledare som inte fängslats för att Morgan Johansson inte sett till att det finns nog med poliser för att bura in dem, säger Carlson.

Han fortsatte:

– Statsministern har sagt att Sverige kan bättre, och jag håller med. Det är dags att byta ut den här regeringen där Morgan Johansson är justitieminister. Så här ska det inte vara i Sverige.

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, krävde i sin tur upprepade gånger svar på hur Morgan Johansson ser på sitt eget ansvar för händelserna. Han citerade Johanssons egna uttalanden från 2013, då Alliansen styrde, om att en regering inte kan skylla ifrån sig på en annan hur länge som helst.

– Nu har Morgan Johansson själv varit justitieminister i åtta år. Vilket ansvar anser han själv att han har för de uppenbara brister som finns i vårt rättsväsende?

”Vi har vänt utvecklingen”

Ministern slog i sitt svar tillbaka mot Moderaterna som han menade prioriterade skattesänkningar före satsningar på rättsväsendet när Alliansen och Fredrik Reinfeldt (M) styrde. Han menade att hans regering satsat på fler poliser, hårdare straff och fler polisutbildningar.

– Vi har vänt utvecklingen för svensk polis, säger Johansson.

Något direkt svar på hur han ser på sitt eget och regeringens ansvar gav han dock inte och därför upprepade Andreas Carlson (KD) i nästa replikskifte Johan Forssells fråga.

Svaret från Johansson blev att det regeringen gjort, bland annat genom att höja ett 70-tal straff och att fler nu sitter fängelsedömda, visar att man tagit ansvar.

– Det är uppenbart att det finns en bra bit kvar, men det jag då säger är att det räcker inte att bara bura in människor, man måste också se till att bryta nyrekryteringen, säger Johansson.

LÄS OCKSÅ: Nya gripanden efter påskupplopp

LÄS OCKSÅ: KD kräver möte med SR – ändrade Buschs citat

LÄS OCKSÅ: Ebba Busch efter upploppen: ”Borde skjutit skarpt”

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar