Hem Sverige SD-toppen Richard Jomshof får kritik efter påståenden om valsabotage

SD-toppen Richard Jomshof får kritik efter påståenden om valsabotage

förbi admin
0 kommentar

Det var i en webb-tv-intervju med högerpopulistiska Samnytt, publicerad på lördagen, som Richard Jomshof ifrågasatte huruvida valresultatet kommer att vara tillförlitligt. Han hävdade att enskilda sabotage kan påverka valutgången i händelse av ett jämnt resultat, något tidningen Syre tidigare rapporterat.

”Jag tror inte att det sitter någon på regeringsnivå och försöker genomföra valfusk ute i de olika vallokalerna. Men jag är helt övertygad om att det finns väldigt många oärliga politiker och valarbetare som säkert gör vad de kan för att, ja, få ett annat valresultat”, sade Richard Jomshof i intervjun, gjord av den före detta sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Partisekreteraren nämnde i intervjun att det skulle kunna räcka med att det ”fuskas lite här och där”, exempelvis med att valsedlar försvinner eller göms undan, för att ”påverka på marginalen”.

”Och när valet avgörs på marginalen då kan den sortens valsabotage eller vad man ska kalla det – det är klart att det kan avgöra”, sade Jomshof.

När DN talar med Richard Jomshof på tisdagen säger han sig vara ”helt övertygad om” att det inte förekommer något organiserat valfusk i Sverige.

– Diskussionen syftade till att vända sig till dem som tittade på den här intervjun, och som är oroliga. Min huvudpoäng är att det inte finns något organiserat valfusk från centralt håll, vilket vissa tror, säger Jomshof och fortsätter:

– Den andra poängen är att om valet är väldigt jämnt och det förekommer enskilda händelser på olika ställen, med valsedlar som försvinner, inte finns tillgängliga eller plockas bort, då är det klart att det kommer uppstå en diskussion som handlar om valets legitimitet.

Ser du en risk med att den här typen av uttalanden bidrar till att ifrågasätta legitimiteten i hela valet?

– Nej, absolut inte. Det var också poängen i min intervju: vi har en så pass stabil demokrati i Sverige att den här sortens händelser upptäcks. Min uppfattning är att när vi har anmält de här sakerna så har man reagerat på det och försökt göra vad man kan för att ställa det till rätta.

När du pratar om de ”oärliga politikerna och valarbetarna”, vilka syftar du på?

– Jag syftar inte på någon specifik individ, utan på att det är allmänt förekommande problem. Eftersom det inträffat händelser tidigare, där valsedlar inte lagts fram som de ska, plockats bort från vallokalen eller blandats in bland andra partiers valsedlar, så har det uppenbarligen hänt saker.

Enligt Richard Jomshof samlar Sverigedemokraterna in rapporter och för statistik över problem i valförfarandet. Han menar att det hittills i år ”ser bättre ut” än tidigare.

Även Jomshofs partikollega, den tidigare andre vice talmannen Björn Söder, har senaste veckorna luftat idéer om valfusk. Förra helgen delade han en tweet från just Kent Ekeroth om att ”Ni tror inte valfusk sker i Sverige? Jag tror vänstern gör exakt vad som helst för att vinna. Inklusive fusk och båg”, där han länkade till en artikel från Samnytt.

DN har sökt Björn Söder, som inte återkommit.Foto: Magnus Hallgren

Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, säger att det svenska valet är i princip omöjligt att påverka. Enligt henne finns en tydlig process för misstänkt fusk eller sabotage. Det går att överklaga valresultatet till Valprövningsnämnden som prövar om det har skett fel och om det felet kan ha påverkat valresultatet – i sådana fall kan de besluta om omval eller omräkning. Det har skett vid ett fåtal tillfällen, bland annat blev det omval i Falu kommun 2018 efter att en postsäck med röstsedlar blivit försenad.

– Det skulle jag inte kalla valsabotage, säger Anna Nyqvist.

De flesta av de incidentrapporter som inkommit hittills under årets val, totalt ett 50-tal, rör saknade valsedlar.

– Det finns inget mönster att det är något parti som är mer drabbat i den rapportering Valmyndigheten har fått från kommunerna. Det gäller i princip samtliga partier, både riksdagspartier, men även något eller några lokala partier.

Valmyndigheten har dock sedan tidigare påpekat att det finns svagheter i det svenska valsedelsystemet, inte för att det påverkar valresultatet utan just på grund av att det vållar ryktesspridning om valsabotage och fusk.

– Att det går att sprida rykten om att det saknas valsedlar ser vi som en stor svaghet, säger hon.

Och om en valsedel skulle saknas går det ändå att rösta genom en blank valsedel, betonar Anna Nyqvist.

– Det finns alltid möjligheter att rösta. På det sättet påverkar det inte valet. Det påverkar i så fall förtroendet för valet men inte valresultatet.

Valmyndigheten har tidigare under valrörelsen uppgett för TT att det på senare år förekommit fler felaktiga rykten om valfusk än tidigare. Inför årets val har samtidigt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), efter en utvärdering på plats, konstaterat att det inte finns något behov av att skicka till Sverige valobservatörer inför årets val.

Statsvetaren Emma Ricknell.Foto: Lina Alriksson

Statsvetaren Emma Ricknell är verksam vid Linnéuniversitetet och har bland annat forskat på spridning av desinformation. Hon är kritisk till Richard Jomshofs påstående om att det finns ”oärliga” politiker och valarbetare som vill sabotera valet.

– Jag tror inte du kommer hitta en enda statsvetare som inte ser problematiskt på den här typen av påståenden, säger hon.

För det krävs det väldigt konkreta och väldokumenterade bevis, menar Emma Ricknell.

– Annars finns det ingenting att hänga upp det på. Då är det istället bara att så ett misstro och tvivel helt enkelt.

Att lyfta upp eventuella brister eller misstag i en valprocess är helt legitimt och viktigt i en demokrati, betonar hon, men att det blir allvarligt när man påstår att det pågår ett mer omfattande och systematisk fusk.

– När man går över till att det är en del av något större och makten är korrumperade, ute efter att fuska och utnyttja dig som medborgare – det är då det blir destruktivt och oerhört negativt för en välfungerande demokrati.

Du kanske också gillar