Hem Sverige SD:s vitboksförfattare var medlem i partiet

SD:s vitboksförfattare var medlem i partiet

förbi admin
0 kommentar

Författaren Tony Gustafsson som skrev Sverigedemokraternas vitbok har beskrivits som oberoende av partiledningen.

Nu visar det sig att han tidigare varit medlem i partiet, skriver Expressen.

– Min person är irrelevant i sammanhanget, tänker jag, säger han till tidningen.

Tony Gustafsson, fd universitetslektor vid Uppsala universitet och författare av SDs vitbok.
Tony Gustafsson, fd universitetslektor vid Uppsala universitet och författare av SDs vitbok.

I somras kom den första delrapporten av Sverigedemokraternas vitbok, som kom fram till att partiet har nazistiska och fascistiska rötter.

Författaren Tony Gustafsson, tidigare universitetslektor i idé och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, har själv kallat relationen ett ”oberoende forskningsarbete”. I P1 morgon fick han frågan om sin relation till partiet, då han sa att den var professionell, och kan motsvaras till en konsultrelation.

Nu visar det sig att Tony Gustafsson själv tidigare varit medlem i partiet, någonting som både han själv och partiet både varit medvetna om och dolt, avslöjar Expressen.

Enligt tidningen blev Gustafsson medlem i partiet 2017, och angav då sin mejladress hos Uppsala universitet.

– Det är ett val som jag gjort att inte låta ideologiska övertygelser, politiska ståndpunkter eller eventuella medlemskap så att säga bli en del av den här diskussionen, säger han till tidningen.

Kinnunen: ”Irrelevant”

Förslaget om en vitbok kom redan 2017. Jimmie Åkesson ville att en forskare skulle skriva en vitbok som skulle visa upp partiets rötter. Det har tagit tid då man inte hittat en lämplig kandidat eller forskare som ville ta sig an det. Åkesson har själv sagt att det ska vara en ”oberoende” forskare utifrån.

Först 2021 hittade partiet Tony Gustafsson, som har fått betalt för uppdraget. Han har utgått från de trettio personer som grundade partiet i Stockholm, Göteborg och Malmö 1988.

I rapporten visar han att 18 av de 22 som identifierats har någon koppling till det rasistiska organisationen ”Bevara Sverige svenskt”.

Martin Kinnunen säger till Expressen att han inte frågat Gustafsson om hans partitillhörighet tidigare.

– Det är irrelevant skulle jag vilja säga. Jag tror inte att nån som läst det första utkastet betvivlar hans oberoende eller integritet, säger han till tidningen.

Rapportens andra och sista del ska analysera partiets ideologi och idétradition och ska vara klar vid årsskiftet.

Stenevi: Sorgligt

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tycker att den så kallade vitboken faller platt.

– Det är klart att trovärdigheten påverkas om den som gör granskningen har kopplingen till partiet och därför har ett beroende partiet. Det påverkar ju vilka växlar man kan dra på en sådan här granskning.

– Jag tycker det är lite sorgligt att man har påstått sig att ha gjort en oberoende granskning, och att man då inte kan gå utanför partiet.

Aftonbladet har sökt Tony Gustafsson och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokrater manifesterar på Karl Xll:s dödsdag år 2000.

Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.

Du kanske också gillar