Hem Sverige Ska 13-åringar få dricka bärs nu också, Åkesson?

Ska 13-åringar få dricka bärs nu också, Åkesson?

förbi admin
0 kommentar

Själv var jag så ung och dum att jag röstade på Maud

Som tonåring gjorde jag en del tvivelaktiga val. Som att dricka polsk smuggelvodka. Och att rösta på Centerpartiet i skolvalet för att det kändes som att Maud Olofsson var ”stabil”.

Det är en himla tur att man växer upp och att hjärnan växer klart.

Men så ser man inte på ungdomar i politikens Sverige längre. Jimmie Åkesson (SD) ignorerar helt och hållet hjärnans utveckling. Han vill nu att 13-åringar ska kunna dömas på livstid. 13 år, lägger han till, är en “kompromiss”.

Kompromiss med vadå? Dagis?

Jag vet att smuggelvodka inte går att jämföra med att vi har barn som tar Tramadol för att mörda. Det är vidrigt, ett liv kan aldrig återkallas.

Men det kan inte ett helt liv bakom galler heller.

Dessutom vet vi alla att dessa tonåringar bara är spelbrickor i ett krig som styrs av någon annan, någon annanstans. Alla som någon gång varit 13 är nog tacksamma för att de beslut man tog då inte behöver forma resten av ens liv.

Och jag menar, Jimmie Åkesson borde väl ändå vara mer förlåtande? Han är ju lite av en frontfigur när det kommer till att visa pardon. SD:s Björn Söder förlåts gång på gång trots det ena hbtq-fientliga utspelet efter det andra. Jessica Stegrud fick partiets stöd trots att hon indirekt twittrade att Fredrik Reinfeldt borde skjutas av en terrorist.

Ulf Kristersson (M) följer samma devis. Ebba Busch (KD) är dömd för förtal. Men Kristersson gav henne en andra chans och utnämnde henne till vice statsminister och energi- och näringsminister. När hans före detta statssekreterare, PM Nilsson, tjuvfiskat ål sa statsministern att det var “mycket dumt gjort”, men att det inte gjorde honom olämplig.

Så varför kan inte den här mentalitet appliceras på människorna utanför maktsfären? Varför kan inte den här mentaliteten appliceras på 13-åringar?

Ska vi verkligen leva i ett land där en tonåring inte ska kunna sona sitt brott eller få en andra chans?

Och om Åkesson nu tycker att en sjundeklassare är tillräckligt mogen för att spärras in på livstid, borde hen inte vara mogen nog att få rösta då också? Dricka öl på krogen? Köra bil? Gifta sig?

Det vore en oväntad vändning från regeringen: först förbjuda kusingifte, och sen öppna upp för barnäktenskap.

Givetvis måste vi få ett stopp på gängvåldet. Det är inget snack om det, men alla som har minsta insyn i gängmiljön säger att förebyggande åtgärder är A och O. Det finns inte heller någon korrelation mellan längre straff och färre brott.

Att sätta barn bakom lås och bom låter kraftfullt. Däremot gör det inte samhället – eller barnen – tryggare.

Dessutom är jag inte så sugen på att möta 13-åringar på krogen. Är Åkesson det?

Du kanske också gillar