Hem Sverige Skarp kritik mot Swedavia efter incident på plan

Skarp kritik mot Swedavia efter incident på plan

förbi admin
0 kommentar

Händelsen har fått stor spridning på sociala medier efter att Aida gjorde en uppdatering om den på sitt Instagramkonto. Hon är fortfarande omtumlad när DN når henne veckan efter.

– Det har påverkat mig jättemycket. Jag är samtidigt glad att många har reagerat på mitt inlägg och förhoppningsvis får det ringar på vattnet, att folk agerar om de ser barn som far illa, säger Aida som själv arbetar som socialsekreterare i Göteborg.

Aida skulle hälsa på en kusin i huvudstaden och tog ett tidigt Ryanair-plan i lördags morse från Landvetter. När planet väl var i luften upptäckte hon att en kvinna grät. Hon gick fram och frågade vad som hade hänt och fick då syn på ett par intill som hon upplevde hade tappat medvetandet. En annan passagerare hade plockat upp deras lille son som skrek, beskriver hon.

– Jag tog upp pojken, gick med honom i gången för att trösta honom. Han var jätteledsen, säger Aida.Foto: Privat

Hon försökte få liv i föräldrarna, men utan att lyckas, berättar hon. Hon uppmärksammade personalen som ropade ut i högtalarna om det fanns sjukvårdspersonal ombord. Det visade sig att Aidas kompis från gymnasietiden, Benin Hadi, också var på planet. Hon arbetar annars som barnakutsköterska på Östra sjukhuset i Göteborg.

– Jag lyfte huvudet på mamman och såg då att läpparna var svartblåa. Jag sa till flygvärdinnorna att snabbt lyfta ner henne på golvet, säger Benin Hadi.

Mamman andades inte och hade väldigt låg puls, säger hon. Tillsammans med en läkare, som också var passagerare, gjorde hon HLR på kvinnan och använde en syrgasmask. Pappan hade vaknat till sedan tidigare.

De fick liv i kvinnan och när planet landade på Arlanda tog ambulanspersonal hand om kvinnan.

Aida är kritisk mot att familjen släpptes ombord på planet på Landvetter och tycker att flera instanser har brustit.

– Det är under all kritik, säger hon och tillägger:

– Jag vill att Swedavia ger en offentlig ursäkt och att de tar fram en åtgärdsplan för att det här aldrig mer ska hända igen. De måste samverka bättre med polis, ambulanssjukvård och flygbolag när något sådant här händer.

Swedavia, som sköter driften av landets flygplatser, har startat en utredning av händelsen, enligt pressansvariga Ellen Laurin.

– Vi har nåtts av informationen om en situation som har fått andra resenärer att regera och vi ser allvarligt på informationen. Vi utreder uppgifterna tillsammans med våra samarbetspartners på flygplatsen och tittar på om det är något som borde ha gjorts annorlunda.

Vad händer i lägen där en resenär är uppenbart drogpåverkad eller berusad?

– Om det är något som bedöms avvikande har vi rutiner för hur vi hanterar det och vilka som ska informeras och att polis kopplas in.

I det här fallet har polisen inte varit involverad. DN har varit i kontakt med gränspolisen på Landvetter och Arlanda, men ingen av dem känner till händelsen och ingen anmälan har upprättats.

Ryanairs pressavdelning kommenterar incidenten i en skriftlig kommentar:

”En passagerare på detta flyg från Göteborg till Arlanda blev sjuk ombord och fick nödvändig första hjälpen av flygpersonalen. Sjukvård tillkallades omedelbart vid ankomsten till Arlanda och passageraren fick hjälp av ambulanspersonalen att lämna flygplanet.”

På en direkt fråga om resenären insjuknade på planet eller uppvisade något avvikande tidigare svarar flygbolaget så här:

”Personalen blev medveten om detta ombord.”

Du kanske också gillar