Hem Sverige Skenande kostnader för skolmaten – mer vegetariskt för Malmöelever efter jullovet

Skenande kostnader för skolmaten – mer vegetariskt för Malmöelever efter jullovet

förbi admin
0 kommentar

Menyerna för de tre första skolveckorna efter jullovet har fått justeras för att hålla nere kostnaderna.

– Menyn är baserad på en högre andel vegetariska rätter, men det blir kyckling en dag i veckan och fisk en dag, säger Zorica Djordjevic.

Det är inte bara de kraftigt ökade kostnaderna för livsmedel som spelar in. Precis som på många andra håll i landet har kökspersonalen i Malmö noterat att många barn nu äter mer i skolan än tidigare. Troligare blir fler barn uppmanade hemifrån att äta sig mätta.

– Barnen äter mer än tidigare, det har skett successivt under hösten och blivit ännu tydligare mot slutet av terminen.

Hur hanterar ni det?

– Eleverna har ju fått mat, ingen går utan, säger Zorica Djordjevic.

I nästa vecka ordnas ett extrainsatt möte med politiker från kommunledningen, berörda nämnder och förvaltningar om läget.

– Malmös skolrestauranger har hittills inte fått kompensation för att möta kostnadsökningen. Men dialog pågår, säger Zorica Djordjevic.Foto: Johan Nilsson/TT

Styret i Malmö har räknat med att inflationen skulle ställa till det för skolmatsalarna, men beskedet före jul var betydligt bistrare än väntat, enligt skolkommunalråd Sara Wettergren (L).

– Det kom ändå som en kalldusch att det handlar om så mycket pengar som fattas, och att det ganska drastiskt går ut över eleverna, säger Sara Wettergren.

Kommer skolmatsalarna få mer pengar?

– Nej, jag kan inte lova någonting. Vi får en dragning nästa vecka och ska diskutera hur vi hanterar situationen. Vi har en tuff budget i år, de pengarna finns inte riktigt.

För att dra ner på kostnaderna kan Malmö stad komma att justera målen, exempelvis kring hur mycket av skolmaten som ska vara ekologisk.

– Men det är viktigt att vi bibehåller en god kvalitet på skolmaten. Det ska finnas tillräckligt med mat och den ska vara god och näringsriktig, säger Sara Wettergren.

Du kanske också gillar