Hem Sverige Skogsstyrelsens generaldirektör får skarp JO-kritik om mejl

Skogsstyrelsens generaldirektör får skarp JO-kritik om mejl

förbi admin
0 kommentar

Det var i höstas som SVT avslöjade hur Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist agerat, efter att SVT sänt serien Slaget om skogen. Herman Sundqvist kontaktades då via mejl av företrädare från skogsbranschen som föreslog att myndigheten skulle göra ett utspel mot SVT, som de menade kommit med felaktiga uppgifter om hur lite skog som finns kvar att avverka, något som också skedde några dagar senare.

I ett sms som även DN tagit del av uppmanade generaldirektören en av skogsbranschens mest framträdande konsulter att använda generaldirektörens privata mejladress för fortsatt kommunikation. Konsulten har efter det smsat generaldirektören om lämpliga mediestrategier: ”Ert nästa drag kan vara att gå ut och säga att prognoser ska tolkas med försiktighet.”

Saken JO-anmäldes och Sundqvist har svarat JO att han kommunicerat via privat mejl eftersom konsulten skickat en rapport som ännu var opublicerad.

Nu kommer JO med skarp kritik mot Herman Sundqvist, något Dagens Juridik var först att rapportera om. JO drar av utredningen slutsatsen att det aktuella mejlet utgjorde en allmän handling.

”Enligt JO kan generaldirektörens uppgifter om händelsen inte uppfattas på annat sätt än att hans åtgärder syftade till att kringgå handlingsoffentligheten. Ett sådant agerande strider mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet. Generaldirektören kritiseras därför för sitt handlande”, skriver JO i sitt beslut.

Herman Sundqvist säger till DN att han inte är överraskad över JO:s ställningstagande och uppger att nya rutiner finns på plats.

– Jag har samma inställning, och som jag sagt tidigare så borde jag inte ha agerat så här. Det är bra att jag får den här kritiken, men det är klart att det inte är bra att det skadar förtroendet för mig och för myndigheten.

Var det här enda gången du agerat så här?

– Ja, det är första och enda gången, säger Herman Sundqvist.

Över 50 företrädare för miljöorganisationer och samebyar har tidigare i år krävt Sundqvists avgång, med hänvisning till bland andra DN:s avslöjanden.

DN har bland annat skrivit om att generaldirektören ändrat resultatet av ett miljömål mot sina experters inrådan, att interna larm om avverkningar av hotade skogar hemlighölls, att Skogsstyrelsen inte velat lämna ut mejl som rört ett möte mellan Sundqvist och skogsindustriföreträdare om regler om artskydd och att GD:n köpt egen skog under sin tid på posten, utan att meddela regeringen. Det senare har även TV4 rapporterat om.

Sundqvist har kallats upp till näringsminister Ibrahim Baylan, och han tvingades pausa sitt skogsbruk under resten av tiden som myndighetschef. I vintras meddelade regeringen att Sundqvist fått förlängt förtroende.

DN söker landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg för kommentar.

Du kanske också gillar