Hem Sverige Skolministern kallar till extra möte om skolvalet

Skolministern kallar till extra möte om skolvalet

förbi admin
0 kommentar

Lotta Edholm skriver i ett mejl till DN att hon ska kalla till ett extra möte med Academedia, Friskolornas riksförbund och Skolverket med anledning av de uppgifter som framkommer i artikeln.

– Det är provocerande läsning. Vi kan inte ha ett friskolesystem som gör att man sätter kaffet i vrångstrupen gång på gång, skriver hon.

Lotta Edholm lägger ett stort ansvar på friskolorna som hon menar behöver ta ett större ansvar.

– Självklart måste friskolorna ta ett större ansvar för att skolvalet ska fungera. Jag kommer kalla till möte med Academedia, Friskolornas riksförbund och Skolverket för att diskutera hur vi får bättre ordning och reda, skriver hon.

Även Sveriges lärare har reagerat. Förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand konstaterar att det i dag inte finns något lagstöd för att hindra skolkoncerner att göra reklam för sina skolor på det sätt som de gör i dag.

– Men man kan verkligen fråga sig hur lämpligt det är, skriver hon i ett mejl.

Det är problematiskt att företag som driver skolor även får driva sajter som drivs av kommersiella intressen, menar hon.

– Vi är inte emot friskolor, men vi är emot att skolor styrs av aktiebolag som har vinstintressen, skriver hon.

Johanna Jaara Åstrand anser att regeringen behöver ta ett större ansvar och se till att staten får en större kontroll över skolvalet. Det nuvarande systemet med kommersiella intressen och konkurrens mellan skolor driver på segregationen i skolsystemet, menar hon.

Läs mer:

”Gymnasieguide” visar bara koncernens egna skolor

Du kanske också gillar