Hem Sverige Skulle gå på Harry Styles – gömde sig för skytten i Köpenhamn

Skulle gå på Harry Styles – gömde sig för skytten i Köpenhamn

förbi admin
0 kommentar

På söndagseftermiddagen var Marie Theander riktigt glad. Hon skulle äntligen, efter tre års väntan, få se artisten Harry Styles spela i Köpenhamn. Efter att arbetspasset på Pågen var slut, reste hon och hennes kompisar från Malmö till Köpenhamn.

– Istället för att stå i kö, tänkte vi att vi går till köpcentrumet och käkar lite, och kanske tar ett glas vin, berättar hon.

När Marie och hennes kompisar hade betalat, började de andra kunderna plötsligt slänga sig på golvet.

– Jag började fundera på vad det kan vara som gör att folk slänger sig på golvet. Är det en jordbävning? Vad kan det vara? Sedan hörde jag tre skott.

När hon hörde skotten uppfattade Marie att det pågick en skjutning i närheten. Hon började tänka tillbaka på olika masskjutningar som skett i USA, där hon har bott tidigare.

– Då började jag tänka på överlevnadsskrönor som jag har hört. Att man ska smeta någon annans blod på sig, dra folk på sig och spela död, berättar hon.

Avspärrningar vid köpcentret Field’s i Köpenhamn där söndagens dödsskjutning skedde.

Foto: Andreas Hillergren /TT

Omkring henne reagerade alla olika. Hon berättar hur några blev skräckslagna och andra höll sig lugna. Själv försökte Marie hålla sig fokuserad. Personalen på en restaurang släppte in alla till köket, där de höll sig gömda i en och en halv timme.

Tidigare under dagen hade Marie börjat filma en Tiktok-video, för att dokumentera sin konsertupplevelse. I klippet ser man hur Marie och hennes kompisar sitter på tåget till Köpenhamn, äter pizza på restaurang och dricker cocktails. Plötsligt är de i restaurangköket och håller hand med varandra.

– När vi satt där i köket så tänkte jag och mina kompisar att vi måste hålla oss lugna på något vis. Vi skämtade lite, och jag filmade några klipp till min Tiktok, säger hon.

– Ett par gånger kände jag att jag skulle börja gråta, men jag tänkte att det inte var läge där och då.

Inne i köket spred någon rykten om att det skulle ha funnits fler skyttar. Någon påstod att det inte hade funnits några skott alls. Nu efteråt är Marie tacksam för restaurangpersonalen, som höll alla lugna.

– Personalen i restaurangen var helt underbara. De delade ut vatten och uppdaterade oss om vad polisen sade. Det gjorde den där tiden lite enklare, säger hon.

Till slut kom polisen för att evakuera alla som gömde sig i restaurangköket.

– Först började folk slänga sig på golvet igen, eftersom de såg en man med ett gevär först. Sedan uppfattade vi att det var polisen, berättar Marie.

Enligt Marie gav polisen tydliga instruktioner om hur evakueringen skulle gå till. De skulle ställa sig i ett led och sedan springa i mindre grupper.

– De var väldigt barska, poliserna. Men jag tänkte att det får de gärna vara, ifall vi bara kommer ut.

Första blomman läggs ned vid entrén till köpcentret Field's i Köpenhamn där söndagens dödsskjutning skedde.

Första blomman läggs ned vid entrén till köpcentret Field’s i Köpenhamn där söndagens dödsskjutning skedde.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Till slut kom Marie och kompisarna ut till parkeringen. Det fanns poliser och ambulanser överallt.

– Då kom alla känslorna. Rädslan slog till, och jag kunde tillåta mig att bli ledsen och gråta. Det kom någon slags lättnad, allting bara släppte, säger hon.

Nu dagen efter är känslorna blandade. Marie befinner sig hemma hos sina föräldrar i Trelleborg. Hon är besviken på att konserten som hon hade längtat till inte blev av, men framför allt ledsen.

– Det är tråkigt att folk ska känna att de behöver skada andra, att de mår så dåligt att de tycker att andra ska må lika dåligt, säger hon och syftar på gärningsmannen.

Å andra sidan känner hon en lättnad, för att ha tagit sig ur oskadd.

– Sådant här verkar hända oftare och oftare. Jag har tänkt att förr eller senare kommer det hända mig också. Och jag är ganska glad för att det här var min gång, då jag har tagit mig ur helskinnad.

Läs mer:

Två svenskar allvarligt skadade i skjutningen

Vittne: ”Han verkade mycket aggressiv”

Detta vet vi om attacken i Köpenhamn

Du kanske också gillar