Hem Sverige SMHI varnar för snöfall i Götaland

SMHI varnar för snöfall i Götaland

förbi admin
0 kommentar

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall som gäller stora delar av Västra Götaland, Halland, Blekinge samt delar av Kronoberg, Kalmar, Skåne och Jönköpings län.

Snöfallet drar in västerifrån tidigt på fredagsmorgonen och väntas ge 5-10 centimeter snö under dagen. Lokalt kan det bli uppemot 15 centimeter.

Snön kan ställa till med problem i trafiken, som kan gå långsammare på grund av halka och dålig sikt. Det finns även risk för förseningar och inställda avgångar i kollektivtrafiken, samt för begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas.

Det finns också risk för störningar i el- och teleförsörjningen, varnar SMHI.

Snöfallet väntas avta under fredagseftermiddagen och delvis övergå i regn utmed kusten.

Även i västra Svealand tros det snöa, men inte tillräckligt för att skapa problem i trafiken.

Längre norrut väntas klart väder. I västra Vindelfjällen i Lappland har en lavinvarning utfärdats. Området bedöms ha betydande lavinrisk, en trea på en femgradig skala, och personer råds att undvika branta sluttningar på fredagen.

“Laviner kan bli stora nog att begrava och döda dig”, skriver myndigheten på hemsidan lavinprognoser.se, där de också skriver att två laviner har utlösts spontant det senaste dygnet.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Du kanske också gillar