Hem Sverige Snart försvinner sommarvärmen i Sverige

Snart försvinner sommarvärmen i Sverige

förbi admin
0 kommentar

Först blir det en halvskaplig helg, därefter en varm måndag och tisdag.

Sedan kommer kylsmockan.

– Det blir omkring 10 grader, säger meteorologen Ilkka Alanko.

Midsommarveckans tropiska värme ser inte ut att komma tillbaka inom den närmaste tiden.

Efter att temperaturerna under den senaste tiden gradvis sjunkit tyder det mesta på att nästa veckas väder kommer att innebära ett ny lågpunkt.

– På onsdag kommer det att bli ganska kallt. I syd lär temperaturen ligga mellan 10 till 15 grader, och i norra Norrland blir det nog knappt tio grader, säger Ilkka Alanko, meteorolog på Foreca.

Några dagars vädertröst

Men innan dess, säger han, kommer vi på de flesta ställen i Sverige kunna trösta oss med ett ganska hyfsat väder.

– I mellersta och nordligaste Norrland kommer det att vara ostadigt väder på lördag. Men i resten av landet ska det vara soligt praktiskt taget överallt, säger Ilkka Alanko.

Han tillägger dock att en hel del blåst är att vänta.

– Det kommer inte att vara så stor skillnad mellan olika städer, det kommer på det hela taget vara trevligt överallt. Men kanske lite mindre trevligt i Malmö, där det lär bli en del moln, säger Ilkka Alanko.

Så kan sommarfirandet se ut när kylan drar in över Sverige nästa vecka.

Skurar i norr

På lördagen kommer temperaturen att ligga på runt 20 grader såväl norrut som söderut. Framåt söndagen sjunker värmen med några grader.

– Det ska bli lite ostadigt väder på söndag, med skurar i södra Norrland och risk för åskskurar i östra Svealand. På de flesta andra platser kommer det att vara växlande molnighet. Temperaturmässigt kommer hela landet variera mellan 16 och 20 grader, säger Ilkka Alanko.

Innan så värmen gör ett rejält djupdyk på onsdagen kommer enligt Ilkka Alanko ett högtryck inseglande över Sverige.

– På måndagen kommer det att vara runt 22 till 23 grader i söder och omkring 20 i norr. Och på tisdagen blir det ännu varmare varpå temperaturen sjunker till 15 grader eller lägre i syd och omkring 10 grader i norra Norrland, säger Ilkka Alanko.

Du kanske också gillar