Hem Sverige Socialdemokraterna backar i alla särskilt utsatta områden

Socialdemokraterna backar i alla särskilt utsatta områden

förbi admin
0 kommentar

När SVT går igenom resultatet för riksdagsvalet i de 19 områden polisen klassar som särskilt utsatta är trenden tydlig. Socialdemokraterna är fortfarande störst men jämfört med förra valet förlorar partiet väljare i samtliga områden. I genomsnitt handlar det om en minskning med omkring 11 procentenheter.

– En del beror nog på att det har blivit tuffare i de här områdena. Man har kanske en bristande tilltro till samhället, och jag tror att vi som parti förknippas väldigt starkt med det samhället, säger Catharina Piazzolla, kommunsekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms partidistrikt.

– Så även om Socialdemokraterna inte har styrt i Stockholm blir det en känsla av att vi kanske inte har levererat tillräckligt.

Backar mest i Rinkeby

Rinkeby-Tensta i Stockholm är det område där Socialdemokraterna backar mest. Från 62,5 procent av rösterna förra valet till omkring 33 procent nu. Rosengård i Malmö och Vivalla i Örebro är de två andra områden där partiet tappar mest.

Samtidigt vinner Vänsterpartiet väljare i områdena, i genomsnitt över 4 procentenheter.

– I regeringen har vi samarbetat med partier i mitten och därför kompromissat med en del av den klassiska socialdemokratiska politiken. För en del väljare tror jag det blir naturligt då att markera att man vill ha en lite mer vänsterinriktad politik, säger Catharina Piazzolla.

Småpartier ökar

Inga andra riksdagspartier går nämnvärt framåt i områdena, däremot ökar övriga partier och blanka röster med över 8 procentenheter. I Vivalla, Rosengård och Rinkeby-Tensta handlar det om en ökning på över 16 procentenheter.

Det finns inga färdiga siffror på hur stor andel av Övriga partier som nybildade Nyans utgör, men klart är att partiet fått en stor del av rösterna. Nyans riktar sig till minoriteter, med fokus på muslimer, och vill bland annat förbjuda koranbränningar.

Du kanske också gillar