Hem Sverige Sommar i P1 2022: Så var Robert Aschbergs program

Sommar i P1 2022: Så var Robert Aschbergs program

förbi admin
0 kommentar

Robert Aschberg inleder sitt Sommarprogram med en försäkran: Han lovar att inte berätta några journalistskrönor, det har alltför många kollegor redan gjort. Lite besviken blir man ju, han har ett rikt journalistliv bakom sig, och berätta historier det kan kan.

Han funderar istället på vad som format honom som människa, han berättar om sin barndom och sina många, inte sällan lite halvgalna och excentriska släktingar. Det är roligt, underhållande, till och med spännande ibland. Tyvärr byter han ofta ämne när det verkligen börjar hetta till – han är en stor personlighet, Robert Aschberg, men blir rätt sällan personlig.

Hans barndomsskildringar är lätt nostalgiska, han berättar om sitt femtio- och sextiotal, och året i USA som 15-åring som han säger formade honom i mycket. Han blev vuxen där, tyckte han iallafall själv. Han blev också av med oskulden och lärde sig röka på, som han uttrycker det.

Hade han över huvud taget varit kommunist? Det är ju inte riktigt comme-il-faut i dag att visa upp sina gamla partiböcker

När han kom hem till Sverige gick han omedelbart med i FNL-grupperna, och sedan kommer en bekännelse om KFML som blev SKP (Sveriges kommunistiska parti), och även om han berättar öppet och lite kul om den extrema vänsterns många tokskallar, så får man ändå inte riktigt kläm på hur djupt engagerad och involverad han var, och blev.

Hade han över huvud taget varit kommunist? Det är ju inte riktigt comme-il-faut i dag att visa upp sina gamla partiböcker. Jag tycker kanske han kunde grävt lite djupare där. Han var övertygad. En dag var han det inte längre.

Vad han däremot formades av var alla vanliga, hederliga jobb han hade som ung eller yngre, ett par år som skiftarbetare på bussgaraget i Alvik minns han som särskilt danande, en lycklig tid, rent av. Han lärde sig prata med gubbarna på gubbarnas vis, något han sedan dess har haft stor nytta av som journalist. Att inge förtroende.

Jag misstror honom verkligen inte, han har integritet långt utöver det vanliga, men varför han så gärna vill framställa sig själv som ”helt vanlig” begriper jag inte. För det är han verkligen inte. Han är en ovanligt bra journalist, och även om han ofta ondgör sig över intellektuella så kan jag i förtroende nu berätta för dig, Robert: Du är också en intellektuell. Och tillhör eliten.

Läs mer om årets Sommarpratare, till exempel ”Befriande när Amy Deasismont rensar ut förrådet”.

Du kanske också gillar