Hem Sverige Spelet bakom det stoppade maktskiftet i Södertälje

Spelet bakom det stoppade maktskiftet i Södertälje

förbi admin
0 kommentar

Det är gråkall eftermiddag i Södertälje den 17 oktober. Om ungefär två timmar ska kommunfullmäktige inledas. Moderaten Alexander Rosenberg, som nyligen lyckats förhandla fram ett historiskt maktskifte i industristaden, förbereder sig på att väljas till kommunstyrelsens ordförande. Efter 32 år med socialdemokratiskt styre ska M, L och KD genom ett minoritetsstyre axla makten med stöd av SD och det lokala Realistpartiet.

Då upptäcker han att det är något på gång ett par våningar ner i det stora kommunhuset.

– Jag går här i en korridor. När jag tittar ner ser jag David Winerdal gå in i ett mötesrum med Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp. Då börjar jag förstå, säger Alexander Rosenberg och suckar stilla när han några veckor senare sitter i ett sorgligt konferensrum i Södertälje stadshus och berättar om maktskiftet som kom av sig och dramatiken som blev en nyhet på nationell nivå.

Under fullmäktige sätter sig kristdemokraten David Winerdal och hans partikamrat Martin Ahlman inte på sina ordinarie platser. I stället slår de sig ned bland Socialdemokraterna.

– Då insåg vi att de faktiskt hade bytt sida och jag tänkte ”jaha”.Foto: Roger Turesson

S-veteranen Boel Godner, som såg ut att förlora posten som kommunstyrelsens ordförande efter 11 år men aldrig gjorde det, säger att hon kände medlidande med Rosenberg under den märkliga kvällen.

– Vi sitter i samma kontorslandskap precis intill varandra, bara en korridor bort, utan dörr. Jag kände med honom. Det kändes bedrövligt.

När Sverige gick till val den 11 september var David Winerdal fortfarande KD:s gruppledare i Södertälje. Den 13:e september deklarerade han att ett styre som krävde passivt stöd av SD var uteslutet. Då talade allt för att den tidigare S-ledda konstellationen, där KD ingått, skulle behålla makten.

Två dagar senare ställdes ordningen på huvudet. David Winerdal avsattes som gruppledare och Kristdemokraterna bytte linje. Robert Halef, ordförande för KD i Södertälje, var inledningsvis förtegen om den plötsliga petningen. Han uppgav att det handlade om en ”förtroendefråga”. Det meddelades även att Winerdal skulle lämna politiken.

Men de sex kristdemokrater som fått väljarnas förtroende i fullmäktige var långt ifrån eniga. När politikerna samlades i kommunhuset den 17 oktober dök David Winerdal alltså upp, trots att han skrivit under dokumenten om sin egen avgång. Tillsammans med Martin Ahlman fällde han därefter det tänkta styret innan det ens hunnit tillträda.

Tre val i rad har valdeltagandet i Södertälje sjunkit. I stadsdelen Ronna röstar färre än varannan person.Foto: Magnus Hallgren

Den inflammerade maktkampen inom KD handlar snarare om djupt personliga konflikter än ideologiska slitningar – och huvudpersonen är 49-åriga David Winerdal. Den 19 oktober polisanmäls han för sexuella trakasserier av en kvinna som jobbar inom kommunen – samtidigt är han själv målsägande i en polisutredning om olaga tvång.

Anmälan mot Winerdal, som DN har tagit del av, är rubricerad sexuellt ofredande och rör flera händelser där han anklagas för att med både ord och handling väckt obehag hos en kvinna och kränkt hennes sexuella integritet.

– Jag ville inte göra någon anmälan från första början eftersom jag ville att det skulle hanteras internt och inte bli publikt. Det är så pass intima frågor, säger kvinnan till DN.

Händelserna ska enligt anmälan ha pågått från januari 2019 till 2021, eventuellt även till början av 2022. Kvinnan säger att det är svårt för henne att kvantifiera antalet tillfällen.

– I efterhand har det dykt upp saker där jag insett ”nej, det här var inte heller okej”. Jag kan känna lite dåligt samvete för att jag inte alltid sade ifrån. Det kan till och med ha hänt att jag låtsades skratta.

Hon säger att händelserna har påverkat henne mycket.

– Du kanske kan höra på min röst att jag är lite nedstämd, det är jag också.

Kvinnan berättar att hon har reflekterat över att hennes anmälan kan komma att användas av taktiska skäl.

– Jag har tänkt på det, men min sanning måste få komma fram, säger kvinnan som vill vara tydlig med att hon aldrig känt sig tvingad att anmäla.

David Winerdal säger att han tvingades att avsäga sig sina förtroendeuppdrag i Södertälje.Foto: Roger Turesson

När DN träffar David Winerdal är han märkbart påverkad av stormen kring honom. Samtidigt som han anklagas för sexuellt ofredande och står inför en uteslutning från KD förhandlar han en kommande budget med det nya S-ledda styret.

Han säger att han inte har kännedom om kvinnans polisanmälan och uppger att han inte alls känner igen flera av de anklagelser som riktades mot honom när han avsattes som gruppledare.

Däremot medger han att det har funnits ett personalärende för ett par år sedan som gällde olämpligt beteende.

– Det har fått mig att tänka till väldigt mycket om mig själv, om vem jag är och hur jag ska bära mig åt. I dag är jag väldigt ångerfull, utifrån det jag fått veta, att jag brustit i saker.

Enligt Winerdal har det, sedan detta kom upp till ytan för ett par år sedan, inte varit några ytterligare incidenter.

– Jag har sett till att det aldrig ska vara någon fråga om gränsdragningar, olämpligt beteende eller kommentarer som inte är välkomna eller liknande.

Men David Winerdal är inte bara anmäld för brott, han är också målsägande i en utredning om olaga tvång. Han säger att han i samband med petningen som gruppledare tvingades av Robert Halef att även avsäga sig sina politiska förtroendeuppdrag.

– Vissa saker menade de skulle förstöra mitt liv, göra slut på mitt äktenskap och att mina barn skulle drabbas hårt av att få läsa sånt om sin pappa. Att det var viktigt att jag skrev på för annars skulle man genast gå till medierna. Jag sa att jag upplevde det som en utpressningssituation, att jag tyckte att det var väldigt obehagligt, säger David Winerdal.

Robert Halef tillbakavisar Winerdals anklagelser och säger att han inte tagit del av någon polisanmälan riktad mot honom själv.

Trots att Winerdal kände sig hotad drog han tillbaka sin uppsägning och behöll sin plats i fullmäktige.

– Jag hade långa samtal med Martin Ahlman, vi har varit tydliga med att vi inte kommer bidra till att SD och Realistpartiet ska få inflytande. Det kom till sin spets, och jag kände att jag fått väljarnas mandat och att jag skulle använda det, säger David Winerdal.

Han betraktar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner som en garant i kampen för att motverka att politiken infiltreras av tvivelaktiga individer och kriminella nätverk – och att han ska göra allt för att hon ska få fortsätta det arbetet.

Polisen har tidigare gjort utredningar om misstänkt infiltration av Södertäljes politik. Det har inte lett fram till några domar. Enligt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren håller man på med ny inhämtning av information. I nuläget menar han att det inte går att slå fast om sådan brottslighet pågår.

– Vi tittar på det, finns det något fog för det resonemanget kommer det visa sig via åtal. Man ska vara försiktig med att säga: så här är det, säger Gunnar Appelgren.

Alexander Rosenberg påpekar att Södertäljes pressade läge har fått honom och Boel Godner att diskutera ett blocköverskridande samarbete, men samtalen har inte lett till några resultat.Foto: Magnus Hallgren

David Winerdal bestämde sig för att stanna kvar i politiken bara några dagar innan det avgörande mötet i kommunfullmäktige den 17 oktober.

– Jag hade meddelat Boel Godner att jag inte tänkte gå vidare, att jag skulle söka ett nytt jobb och göra något annat. Efter samtal med min fru och andra personer ändrade jag mig.

Efter att Winerdal petades som gruppledare för KD och sedan gick emot partilinjen har en hotbild uppkommit mot honom, det uppger både han och Boel Godner.

Har du haft säkerhetsvakter?

– Polisen har sagt att jag ska vara förtegen om skyddet, men vi har haft ett ovanligt stort skydd, jag har inte hört om någon annan som haft det så här.

Han säger att hotbilden påverkar hela hans tillvaro.

– Jag hade velat ha en tidsmaskin och förflytta mig ett halvår fram i tiden och se om jag kan landa. Jag vill att mina barn ska kunna gå i skolan och att vi kan leva våra liv som vanligt.

Socialdemokraten Boel Godner behåller makten i Södertälje efter den plötsliga vändningen i kommunfullmäktige.Foto: Roger Turesson

Trots anklagelserna om ofredanden har Boel Godner i nuläget fullt förtroende för Winerdal.

– Jag har sett utredningen, allt som är hemligt i Södertälje brukar läcka ut på något sätt så många får ta del av sånt. Det som står i den är sådant som jag som KSO fick information om för ett par år sedan och då tog ett samtal med David om olämpligt beteende, som det kallades då, säger hon samtidigt som hon påpekar att situationen kan förändras om Winerdal delges misstanke om brott.

– Hur vi gör då får vi ta ställning till då, det vanliga i sådana fall är att man tar en timeout som politiker, säger Boel Godner.

Robert Halef säger att KD i Södertälje inte fått kännedom om de incidenter som ska ha inträffat för några år sedan – om detta hade uppdagats skulle Winerdal aldrig fått stå med på valsedeln.

– Boel Godner har totalt mörkat detta, säger Robert Halef.

Godner säger å sin sida att hon inte haft något ansvar att meddela KD, men att hon antagit att partiet kände till incidenterna.

Det styre som skulle ledas av Alexander Rosenberg (M) var bevisligen mycket skört, även Boel Godners styre är darrigt. Den nya koalitionen som består av S, V, MP, C och de två avhoppade kristdemokraterna, är helt beroende av David Winerdals mandat. Skulle han hoppa av eller missa ett möte i kommunfullmäktige förloras majoriteten.

Södertälje plågas av en våldsvåg – det senaste året har sex personer skjutits till döds.Foto: Magnus Hallgren

I det sorgliga konferensrummet konstaterar Alexander Rosenberg att händelserna troligen har skadat förtroendet för demokratin i Södertälje.

– Vi har ett av landets lägsta valdeltaganden. Vi står inför ett väldigt allvarligt läge, dels ekonomiskt men också med tanke på skolresultat, arbetslöshet och den organiserade brottsligheten. Nu verkar folk tycka att politiken har blivit en fars, säger Alexander Rosenberg.

Han berättar att Södertäljes pressade läge har fått både honom och Boel Godner att närma sig den förbjudna tanken om ett samarbete över blockgränserna.

– Vi träffades i förhandlingar efter valet där ambitionen var att komma överens. Vi resonerade om att ta fyra år och genomföra de reformer som krävs. Vi stora partier kan ju faktiskt ta de tuffa beslut som kommer att behövas, säger Alexander Rosenberg och småskrattar uppgivet för sig själv.

– Nån sa att det står 1-1 mellan mig och Boel i oseriösa styren. ”Nu har ni varsitt skitstyre, då kan ni väl gå ihop?”

Läs mer:

Intern konflikt i KD bakom vändningen i Södertälje – ”Vi blev totalt överraskade”

S tappar makten i Södertälje efter plötsligt sidbyte

Så blir det nya blocköverskridande styret i Södertälje

Barnen om skjutningarna: ”Man vet aldrig när det ska hända”

Du kanske också gillar