Hem Sverige Spricka om Turkiet mellan S och M

Spricka om Turkiet mellan S och M

förbi admin
0 kommentar

Det var i Ekots Lördagsintervju som den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström (M) tog markant avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD. YPG är de väpnade styrkor i norra Syrien som spelade en avgörande roll när terrorsekten IS knäcktes. PYD är dess politiska gren.

– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, sade Tobias Billström (M).

– Vi tycker att det är viktigt att man klargör att det inte kommer att finnas några tvivelaktiga kontakter, det får inte finnas någon osäkerhet i det här samröret, sade han också.

Avståndstagandet hänger ihop med att Turkiet, som blockerar Sveriges och Finlands Natomedlemskap, anser att YPG och PYD är terrororganisationer. Ett synsätt som inte delas av Sverige och EU.

I en överenskommelse som slöts med Turkiet i somras lovar Sverige att inte stödja vare sig PYD eller YPG. Men S-ledaren Magdalena Andersson menar att utrikesminister Billströms uttalanden går längre än vad överenskommelsen kräver.Foto: Elin Åberg

– Det Billström sade i Lördagsintervjun är ingenting som följer av den överenskommelsen. I den står ingenstans att man ska ta avstånd från de organisationerna. Det är något annat som den här regeringen gör. Andra Natoländer använder inte heller de orden som han gör, säger Magdalena Andersson (S).

Enligt henne ska Sverige inte behöva gå utöver överenskommelsen för att få ett ja från Turkiet.

– Det stora steget mot medlemskap i Nato gjordes ju i Madrid i samband med den överenskommelse vi gjorde där i somras. Sedan handlar det om att regeringen ska leva upp till det avtalet och därefter bör Turkiet acceptera oss som medlemmar.

Magdalena Andersson pekar på att regeringen nu också måste reda ut hur man ska göra med de svenska jihadister som finns i kurdiska fångläger i Syrien, och som kurderna nu vill skicka hem.

Magdalerna Andersson och statsminister Ulf Kristersson (M) har lovat varandra att hjälpas åt med den svenska Natoprocessen. Men S-ledaren anser att Kristerssons regering nu också har skapat osäkerhet kring Sveriges syn på Natos kärnvapen. Hon pekar på uttalanden som gjorts av både utrikesministern och försvarsminister Pål Jonson (M).

– Det är väldigt tydligt att när vi har blivit medlemmar ska vi göra en likadan deklaration som Norge och Danmark har gjort, om att vi inte vill ha kärnvapen och fasta baser på svensk mark. Här är det viktigt att regeringen förtydligar att man står fast vid den ståndpunkten, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna begärde på måndagen att både utrikesministern och försvarsministern kommer till riksdagens utrikesutskott och klargör hur de ser på utplaceringen av kärnvapen när Sverige blivit Natomedlem.

Läs mer: Nya utrikesministern Tobias Billström: ”Jag kan vara diplomatisk när det behövs”

Du kanske också gillar