Hem Sverige SR:s vd Cilla Benkö: DN:s granskning är missvisande

SR:s vd Cilla Benkö: DN:s granskning är missvisande

förbi admin
0 kommentar

Hon menar att SR och dess experter besvarat alla frågor från DN och att hon själv hela tiden deltagit i arbetet.

”Vi har svarat i samtliga fall. Frågorna har gällt projekt som ligger flera år tillbaka i tiden. Frågorna har varit så detaljerade att det krävts experter för att både förstå och besvara dem. Från ledningen har de med störst sakkunskap tagit intervjuerna, vår CIO samt vår säkerhetschef”, skriver Benkö.

”Aldrig hotat DN med anmälan till Säpo”

Bland svaren som DN fått finns ett mejl från SR:s säkerhetschef Anna Svedberg där hon ifrågasätter uppgifterna som de granskande reportrarna säger sig ha. Hon tar även upp att om det är information som är säkerhetsskyddat kan det bli aktuellt med en anmälan till Säkerhetspolisen. Snabbt efter det uttalade sig bland annat journalistförbundet kritiskt och kallade det för ett hot. Benkö menar att så aldrig var fallet.

”Om DN eller någon annan skulle få del av säkerhetsskyddad information från Sveriges Radio har vi som verksamhetsutövare en lagstadgad skyldighet att anmäla det. Vi skulle i sådant fall alltså anmäla oss själva, ingen annan”, skriver hon.

”Utgångspunkterna är missvisande”

Cilla Benkö menar också att granskningen är problematisk då ”flera av utgångspunkterna är missvisande”. Hon skriver att artiklarna som publicerats har saknat väsentliga faktauppgifter och att dessa inte rättats trots att man uppmärksammat DN på bristerna.

Cilla Benkö berättar även att hon fått frågan om att ställa upp i SVT:s Aktuellt med DN:s chefredaktör eller reportrar.

”Jag svarade ja, samtliga inbjudna från DN sa nej till att medverka.”

Sedan juni har Dagens Nyheter genom en granskning pekat på en rad säkerhetsbrister inom Sveriges Radio, däribland arbetet med det digitala VMA-systemet. Och i takt med att fler artiklar publicerats har även kritiken vuxit mot SR:s ledning och dess hantering av uppgifterna som framkommit. Riksdagens försvarsutskott har även kallat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och public service-bolaget till ett möte för att utkräva svar.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson om hur Sveriges Radio hanterat frågor DN:s granskning. Foto: Martina Holmberg/TT/Anders Wiklund/TT

Du kanske också gillar