Hem Sverige Staffanstorp vägrade ta emot – kvotflyktingar fick köras till annan ort

Staffanstorp vägrade ta emot – kvotflyktingar fick köras till annan ort

förbi admin
0 kommentar

Staffanstorps kommun stod vid sitt ord. När de fyra kvotflyktingar som kommunen blivit anvisade av Migrationsverket kom till Sverige på torsdagseftermiddagen, var ingen från Staffanstorps kommun på plats för att att emot dem.

Då beslutade Migrationsverket att avbryta anvisningen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. I stället har en annan kommun accepterat att ta emot dem.

”Det viktiga för Migrationsverket är att säkerställa att familjen får ett ordnat mottagande. Beslutet innebär inte att Staffanstorp är undantaget från framtida anvisningar, utan vi gör detta för att värna om familjen”, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör för Migrationsverket i region syd enligt pressmeddelandet.

Den skånska länsstyrelsen har tidigare i ett brev till regeringen påpekat att Staffanstorp ”utmanar rättsstatens principer”. Samhällsbyggnadsdirektör Patrik Åkesson är häpen över beskedet på torsdagen.

– Jag är förvånad att man går så långt att man faktiskt verkställer sitt beslut, då det uppenbart bryter mot gällande lag, säger Patrik Åkesson på länsstyrelsen och fortsätter:

– Det är olyckligt. Staffanstorp har inte tagit sitt ansvar. Det försvårar för alla aktörer och riskerar att drabba de flyktingar det berör.

På vilket sätt?

– De får inte ett lika ordnat mottagande som de annars skulle ha fått.

Det är oklart hur mycket de fyra kvotflyktingarna själva fått veta av dramatiken som omgärdar dem – och att de inte är välkomna till det som skulle bli deras nya hemkommun, Staffanstorp.

– Vi kommer inte möta dem på flygplatsen, sa Christian Sonesson (M) till DN tidigare i veckan.

Beslutet om ett totalstopp för kvotflyktingar fattades av kommunstyrelsen i Staffanstorp redan i slutet av mars, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Det är den lokala moderattoppen själv, Christian Sonesson, som lagt förslaget. Så länge det pågår ett krig i Europa ska Staffanstorp prioritera ukrainska flyktingar och inte ta emot kvotflyktingar, enligt Sonesson.

Beslutet drevs igenom av Sverigedemokraterna och Moderaterna, medan C och S röstade emot.

Beskedet innebär att Staffanstorp går emot bosättningslagen, som ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända med uppehållstillstånd till olika kommuner i Sverige.

Staffanstorp har i år ålagts att vara redo att ta emot 244 flyktingar från Ukraina och 36 kvotflyktingar.

Nu ska länsstyrelsen i Skåne och Migrationsverket diskutera hur man ska agera framåt.

– Det är viktigt att alla aktörer gör vad de ska enligt gällande lagstiftning. Annars blir det som ett korthus, det riskerar att falla ihop, säger Patrik Åkesson vid länsstyrelsen.

Du kanske också gillar