Hem Sverige Stenberg: Från ros till riksvapen – så vill Andersson bli landsmoder

Stenberg: Från ros till riksvapen – så vill Andersson bli landsmoder

förbi admin
0 kommentar

Magdalena Anderssons partiledarresa kan läsas på hennes kavajslag.

Den startade med den socialdemokratiska rosen, när hon valdes till partiledare i början av november. Hon valdes till statsminister – men tvingades avsäga sig posten efter sju timmar sedan Miljöpartiet lämnat regeringssamarbetet. Allt med den svenska fanan på den marinblå kavajen.

Andersson fick hastigt starta om med ett nytt ministerlag. Det hann just ta ut kursen, så drog en ny pandemivåg in. Det var fortfarande Sveriges fana som gällde på dräktjackan.

Meningen var sedan att valrörelsen skulle rulla igång så smått, med partinål och allt. I stället blev det ett stort krig i Europa och Ryssland uttalade nya hot mot Sverige. Då började lilla riksvapnet ersatta flaggan.

Det är Sveriges officiella statsvapen, och hur det ska användas regleras i en särskild lag. Det stora riksvapnet är kungens och drottningens personliga. Det lilla används av Försvarsmakten och andra myndigheter. Just Magdalena Anderssons exemplar är en gåva från överbefälhavare Micael Bydén.

Försvaret är ett nyfunnet intresse för statsministern, nu finns en ström av bilder från när hon besöker regementen och militärövningar.

Från ros till riksvapen – under fem månader. Den dramatiska statsministertiden är inget som den nya S-ledaren hade förberett sig för, verkligheten tvingade ut henne på oprövad mark. Trots ett och annat misstag har hennes krishantering tagits väl emot av väljaropinionen.

Andersson såg inte det ryska anfallet komma – men det gjorde inte väljarna heller. Försvars- och säkerhetspolitik tog sig inte ens in bland de 15 viktigaste valfrågorna i höstas, när Göteborgs universitet gjorde en stor mätning.

Magdalena Andersson har redan slagit en parentes kring sina tre närmaste företrädare i förtroendeligan. En majoritet – 56 procent – har förtroende för den nya S-ledaren, enligt nya DN/Ipsos. Varken Stefan Löfven, Håkan Juholt eller Mona Sahlin nådde dit.

Andersson närmar sig sin gamla chef Göran Perssons popularitet när han, efter sex år som statsminister, stod på topp och nådde 61 procent.

Människors oro har politisk betydelse och en regering som kan svara upp mot den belönas med ökad tillit. Den statsminister som spelar ner riskerna och visar sig få fel är död som vägvisare. Likaså den som ständigt ropar att vargen kommer.

Denna balansgång måste Magdalena Andersson klara av, om hon ska få behålla sina höga förtroendesiffror fram till valet. Hon behöver också ha svar på vad som är bäst för landet när det visat sig att grannen tvärs över havet är mycket krigisk och hennes parti hotar att slitas isär av en Natodebatt.

Kanske var den där presenten från ÖB en påminnelse om att tänka mer på landet än på partiet de kommande månaderna.

Du kanske också gillar