Hem Sverige Stockholmare om regler kring elsparkcyklar: ”Ingen skillnad”

Stockholmare om regler kring elsparkcyklar: ”Ingen skillnad”

förbi admin
0 kommentar

Stockholmarna Jeanette Ekstam och Roffe Bjurström promenerar förbi en slarvigt parkerad elsparkcykel utanför korvkiosken vid Björns trädgård i Stockholm. De tycker att regeringens åtgärder är bra. Den 1 september träder två nationella regeländringar i kraft – dels ett körförbud för elsparkcyklar på gångbanor, dels ett förbud att parkera på gång- och cykelbanor.

– Det är jättebra, för att man ska få bort elsparkcyklarna från trottoarerna. De är ju en fara, inte bara för oss som går utan för sig själva också. De har ju inga regler, säger Jeanette Ekstam.

Jeanette Ekstam och Roffe Bjurström.

Foto: Magnus Hallgren

Elsparkcyklar har funnits i flera år. Vad tänker du om att det dröjt fram till nu att få det här på plats?

– Det är väl för att det har ökat så mycket. Och de står överallt, ligger överallt. Jag tänker också mycket på de som inte ser, på gamla människor.

Roffe Bjurström stämmer in:

– Det är en pina. De är i vägen överallt. Det är synd om de som inte kan se ordentligt eller gå ordentligt och snubblar på en sådan jävel.

Erik Wickman.

Erik Wickman.

Foto: Magnus Hallgren

Erik Wickman som är ute och går med sin barnvagn är dock tveksam till om reglerna kommer få någon effekt.

– Jag tror inte att det kommer göra någon skillnad med regler för de här elsparkcyklarna, för de kommer inte efterlevas tror jag. Det högprioriteras nog inte av polisen att se till att reglerna efterföljs.

Så du tror att det fortsatt kommer vara elsparkcyklar på gångbanor?

– Ja, det tror jag absolut. Man kan sätta nya regler, men det spelar ingen roll tror jag. Det är i sådana fall om man skulle skapa speciella banor för elsparkcyklar, eller om det går att reglera hastigheten på annat sätt.

Han ser snarare beskedet som signalpolitik.

– Det känns bara som en tillfällig lösning. Det känns som att det kanske är ett första steg och att man kommer ta ett beslut som har verklig påverkan efter hand. Men jag tror absolut att det är signalpolitik.

Isabel Nylund.

Isabel Nylund.

Foto: Magnus Hallgren

Inte heller stockholmaren Isabel Nylund tror att det kommer prioriteras att knipa åt elsparkcyklisterna.

– Men finns möjligheten att man blir stoppad, om en polis åker förbi, så kanske man undviker att åka på gångbanan, säger hon.

Vad tycker du om situationen med elsparkcyklar i Stockholm?

– Jag tycker att det är bra att de finns. Jag tycker att det är bättre nu än vad det var i början. Då låg de överallt. Nu känns det som att det är lite mer reglerat, och att folk vet var de ska parkera på ett annat sätt.

Hon trodde att det redan var förbjudet att köra på gångbanor.

– Det är väl som vilka andra cyklar som helst, man cyklar väl inte på trottoaren.

Läs mer:

Elsparkcyklar får körförbud på gångbanor

Elsparkcyklar förbjuds parkera på gång- och cykelbanor

Du kanske också gillar