Hem Sverige Stök på tunnelbanan inför fotbollsderbyt i Stockholm | Nyheter

Stök på tunnelbanan inför fotbollsderbyt i Stockholm | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Hammarby möter AIK på Tele2 Arena klockan 15 på söndagen. 

När fotbollsfans samlades för att ta sig till arenan utbröt stökigheter på flera håll. 

– Det har varit ordningsstörningar på olika ställen i Stockholm när en stor samling fotbollsfans ska ta sig till arenan. Odenplan är ett av de ställen där det varit en större folksamling och ordningsstörningar. Även Gullmarsplan, säger Rebecca Landberg, pressekreterare på Stockholmspolisen. 

Hon kan inte berätta vad ordningsstörningarna konkret har bestått av. Filmer som sprids på sociala medier visar konfrontationer mellan supportrar och polis.

Dramatiska scener på Odenplan

På stationen vid Odenplan utspelades dramatiska scener när ett stort antal AIK-supportrar samlades för att ta pendeln. 

Juliet Fotouhi som jobbar på Pressbyrån på stationen berättar hur hon och hennes kolleger var tvungna att stänga ner affären. 

– De var alldeles för många så SL bestämde sig för att stänga dörren, men då upptäckte några supportrar att det fanns en genomgång till oss, säger hon. 

AIK-supportrarna började ösa in genom Pressbyrån, men var alldeles för många för de anställda att hantera, berättar Juliet Fotouhi. Så hennes kolleger kämpade med att stänga dörren.

Det gjorde supportrarna bara mer upprörda.

– Då började de banka på allt och till slut blev det för högt tryck. Jag vet inte hur många, men det var så mycket folk. Till slut hör man bara att det kraschar.

Dörrar gick sönder

Dörrarna till tunnelbanan gick sönder och supportrarna strömmade in. Juliet, hennes kolleger och en kund fick vänta tills allt hade lugnat ner sig och supportrarna åkt i väg med pendeln.

– Det var lite obehagligt och sen var det några turister här inne och deras barn började gråta. 

Rebecca Landberg på polisen berättar att supportrarna skulle till sina evenemangståg. Men någon supporter drog i handbromsen på det första tåget, vilket fick det andra att dröja. 

– Så det var helt fullt på perrongen och då valde man att stänga dörrarna, och trots att man försökte förklara så lyssnade man inte.

Inga gripna

Det finns inga uppgifter om gripna personer. Men en person ska ha skadats i en incident med en ordningsvakt. Situationen uppstod i trängseln vid tunnelbanan. 

– Vi har även haft stor närvaro vid de olika supportrarnas marscher. Där har det funnits fall där det har tänts bengaler och personer har maskerat sig, men det har vi kunnat lösa genom dialog med supportrarna, säger Rebecca Landberg. 

Larmnummer att ha koll på

Du kanske också gillar