Hem Sverige Stor brist på sill och strömming i Östersjön – Radio Sweden på lätt svenska

Stor brist på sill och strömming i Östersjön – Radio Sweden på lätt svenska

förbi admin
0 kommentar

I Sverige äter man mycket sill och strömming. Men i dag finns det mindre sill och strömming att fånga i Östersjön.

Dennis Bergman är fiskare i Norrsundet, en liten ort i Gävle kommun som ligger i mellersta Sverige. Han säger att fiskare har varnat för att det kommer bli brist på strömming i flera år. Han säger också att det är tradition att sälja fisk som till exempel strömming och böckling på torget i Gävle. Det säger Dennis Bergman till Ekot.

– Vi har ju varnat ordentligt i tio års tid att fortsätter det här så kommer vi få brist på strömming, det kommer bli slut och vi kanske inte ens kommer ha någon färsk strömming och färsk böckling på torg i Gävle som är en tradition. Och nu är vi där och det är otroligt sorgligt faktiskt.

Jens Persson är utredare på Havs- och vattenmyndigheten. Det är en myndighet som jobbar med frågor om sjöar och hav. Jens Persson säger att de också är oroliga över att det blir mindre sill och strömming i Östersjön. Han säger att de inte vet exakt vad det kan bero på men att det kan vara flera faktorer som orsakat problemet. Exempelvis miljö- och klimatförändringar och också att man fiskar mycket. Det säger Jens Persson till Ekot.

– Det är förmodligen flera olika faktorer som styr. Det kan vara miljö, klimatrelaterade faktorer men sen såklart också fisket som är en faktor som påverkar.

Trålfiske är att man sätter fast ett stort nät på en båt och låter fiskarna fångas in i nätet. Detta kan vara en av orsakerna till att det nu är brist på fisk i Östersjön. Hav- och vattenmyndigheten planerar ett forskningsprojekt för att se om trålfiske är orsaken. De kommer flytta näten som fångar fisken, längre bort från kusten.

Fiskaren Dennis Bergman är säker på att det är trålfisket som orsakat problemet. Han säger att det inte finns tid att vänta på resultat från forskning som kan ta flera år. Han säger att det inte är värt att fiska längre.

– I 20 års tid har det minskat, år för år för år. De sista tre åren har det varit otroligt illa. Alltså, det är inte ens värt att hålla på att fiska strömming längre, tyvärr är det så.

Du kanske också gillar