Hem Sverige Storumans kommun kritisk mot Migrationsverkets flyktingboende

Storumans kommun kritisk mot Migrationsverkets flyktingboende

förbi admin
0 kommentar

I Hemavan råder det lågsäsong, skidbackarna är stängda och turisterna har åkt hem. För Högfjällshotellet i Hemavan innebär det tomma rum. Men situationen kan nu ändras då Migrationsverket upphandlat 151 boendeplatser på hotellet till ukrainska flyktingar. Något som både Västerbottens-Kuriren och P4 Västerbotten rapporterat om.

Hemavan har ingen skola, närmsta finns två mil bort i Tärnaby, och den service som det lilla samhället kan erbjuda är begränsad. Storumans kommunchef, Peter Persson, är kritisk till Migrationsverkets hantering.

– Vi tycker att de borde ha kontaktat oss. De har aldrig fört någon dialog med Storumans kommun kring den här upphandlingen. De har aldrig frågat oss om vad det finns för samhällsservice, eller hur det ser ut med möjlighet till skola, säger han till DN.

Migrationsverket har slutit avtal med Högfjällshotellet i Hemavan om 151 boendeplatser för ukrainska flyktingar.

Foto: Erik Abel

Storumans kommun har nu påbörjat en inventering av hur kommunen ska lösa skolpersonal, lokaler och skolskjuts från Hemavan till Tärnaby.

– Utmaningarna blir betydligt större i Hemavan, än om det skulle ha varit i Tärnaby, Storumans tätort eller i Stensele där det till exempel finns skola, säger Peter Persson.

Hur lätt är de här frågorna att lösa för en kommun i glesbygd?

– Det är bara att gilla läget och försöka lösa det här, men det är ju klart att i Tärnaby och Hemavan är det inte så många som är fastboende, så där har vi begränsade resurser, säger Peter Persson och tillägger:

– Vi behöver eventuellt hitta ny lärarpersonal, eller om det kanske finns lärare bland de som kommer som vi kan använda oss av.

Under tisdagen skulle 50 ukrainska flyktingar ha anlänt med buss till Hemavan, men enligt Maria Bergström, Migrationsverkets chef på mottagningsenheten i Västerbotten, blev det inte så.

– Jag befinner mig själv just nu på Högfjällshotellet i Hemavan för att svara på frågor från de som kommer, och ge information. Det är 16 stycken som kommit nu på morgonen, och hur många som vuxna eller barn det vet jag inte än. Men jag har sett barn leka här under frukosten, säger Maria Bergström.

Hittills har 16 ukrainska flyktingar anlänt till Högfjällshotellet i Hemavan.

Hittills har 16 ukrainska flyktingar anlänt till Högfjällshotellet i Hemavan.

Foto: Erik Abel

Om och när det kommer fler flyktingar till Storuman är i nuläget oklart. Migrationsverket har tillsammans med Länsstyrelsen i Västerbotten gett Storuman ett kommuntal på 72 personer, det vill säga så många flyktingar som kommunen kan väntas ta emot.

Kommer det flyktingar via den kvoten får kommunen ersättning för mottagandet. Hur det blir i det här fallet vet varken Migrationsverket eller Storumans kommunchef Peter Persson i dag.

Peter Persson anser att det, trots de stora utmaningarna som finns för Storumans kommun med att ta emot flyktingar, även finns möjligheter.

– Vi har ju ett behov av fler händer och fötter, så för kompetensförsörjningen kan det ju absolut vara positivt. Vi hoppas ju gärna att många blir kvar här, säger Peter Persson.

Till DN säger Migrationsverkets pressansvarige att det råder sekretess under upphandlingen vilket gör att myndigheten inte har möjlighet att kontakta kommunen. Möjlighet till skola på orten är inte heller ett krav vid upphandlingen.

Du kanske också gillar