Hem Sverige Svensk man dödad i stridigheter i Ukraina

Svensk man dödad i stridigheter i Ukraina

förbi admin
0 kommentar

– Han kom hit för ett par månader sedan och var här för att ta värvning och bidra med sin taktiska kunskap, säger en källa till SVT. 

Internationella brigaden

Tidigt i kriget förekom uppgifter om många hundra svenskar som anslutit sig till stridande förband i Ukraina – det är uppgifter som inte gått att få bekräftade. Säkert är dock att det finns svenskar både i den så kallade internationella brigaden och i mindre förband som underställts krigsmakten. 

– En del har arbetat inom den svenska krigsmakten och sagt upp sig för att på eget bevåg kunna resa ner och bidra, enligt SVT:s källa.

Andra har inte följt reglerna och bara kommit ner för att vara med i striden. De vill inte synas i offentligheten, eftersom de brutit mot svensk lag och inte sagt upp sig från krigsmakten innan de åkte ner. 

Inte haft anställning

Den döde mannen ska inte ha haft sin anställning kvar när han åkte ner till Ukraina. SVT:s källa säger att mannens syfte med att komma ner till Ukraina var att hjälpa till i en avgörande kamp:

– Han tyckte det var bättre att ta striden här nere än i Sverige. Han var ingen legosoldat eller lycksökare. Han var en bra kille som vill göra något här på plats.

I en tidigare version av texten stod det att mannen stupat i en annan region i Ukraina. Rätt område är Donetsk.

Du kanske också gillar