Hem Sverige Svenska biologen Svante Pääbo får Nobelpris i medicin

Svenska biologen Svante Pääbo får Nobelpris i medicin

förbi admin
0 kommentar

”Genom banbrytande forskning åstadkom Svante Pääbo vad ingen trodde var möjligt: kartläggning av arvsmassan från Neandertalare, en utdöd släkting till nu levande människor”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Över 800 nomineringar till priset kom in från vetenskapssamhället i år. Beslutet fattades av de 50 ledamöterna som sitter i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

I fjol delade forskarna David Julius och Ardem Patapoutian, båda verksamma i USA, på priset i fysiologi eller medicin. De belönades för sina upptäckter av receptorer på kroppens celler som gör att vi kan uppfatta temperatur och beröring.

Svante Pääbo är verksam vid Max Planck-institutet i Leipzig i Tyskland, och det var där han för första gången lyckades kartlägga arvsmasssan hos en av våra tidiga släktingar, neandertalmänniskan.

Så småningom har hans forskarlag också kunnat visa att vår egen art, Homo Sapiens, har inslag av neantertal- DNA.

Hans forskning ledde också till upptäckten av en dittills helt okänd släkting, Denisovamänniskan, efter att forskarna i Leipzig hade analyserat ett fingerben från en grotta i  Sibirien.

– Det här är det första uppenbara nobelpriset för evolution, säger Sten Linnarsson, professor i Systembiologi.

Svante Pääbo är född 1955 i Stockholm, och är son till Sune Bergström, som tilldelades Nobelpriset i  medicin 2008.

– När vi ringde Svante Pääbo blev han blev tyst. Hans första ord var oj, säger Klas Kärre, ledarmot i nobelkommiteen.

Texten uppdateras

Du kanske också gillar