Hem Sverige Svenskt AI-verktyg ska hitta möjliga terrorister

Svenskt AI-verktyg ska hitta möjliga terrorister

förbi admin
0 kommentar

Svenska forskare har tagit fram ett AI-verktyg som kan hitta potentiella våldsmän och terrorister, rapporterar SVT Nyheter.

Verktyget som döpts till Dechefr, kan i skriftlig kommunikation upptäcka spår som avslöjar våldsmän som är ensamagerande.

Dechefr bygger på flera års forskning om hotbedömningar av kommunikation och kan identifiera olika typer av varningsbeteenden i mejl eller inlägg på olika forum. Verktyget kan varna om en person uttrycker mycket ilska, är väldigt fixerad vid någonting eller pratar mycket om tidigare våldsverkare, skriver SVT.

– Verktyget är en assistent som gör att vi människor kan göra bättre bedömningar, säger forskaren Lisa Kaati, lektor på Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet och en av forskarna som varit med om att ta fram Dechefr, till SVT.

I dag används verktyget av företag och polismyndigheter på skolor i USA, men forskarna hoppas att det även kan användas i Sverige eftersom det största terrorhotet mot Sverige bedöms komma från ensamagerande personer.

Du kanske också gillar