Hem Sverige SVT/Novus: Högsta stödet för Socialdemokraterna sedan 2009

SVT/Novus: Högsta stödet för Socialdemokraterna sedan 2009

förbi admin
0 kommentar

Allt som allt är det inga större rörelser i väljaropinionen och jämfört med den förra mätningen från SVT/Novus så befinner sig förändringarna inom felmarginalen.

Ökningen för Socialdemokraterna är den största förändringen. Det är också en bra bit över höstens valresultat, då Socialdemokraterna fick 30,33 procent.

– Jag tror att det framförallt beror på att regeringen nonchalerar vanligt folk och inte minst deras privatekonomi, men jag tror också att man ger ett ganska ostabilt intryck i en orolig tid för vårt land, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till SVT.

Sverigedemokraterna får ett stöd på 16,9 procent i undersökningen och är tredje största parti, en bit efter Moderaterna som får 19,7 procent av stödet.

”M lyckas upprätthålla sitt väljarstöd trots att de nu tappar till S genom att de vinner väljare från SD, som får sitt lägsta stöd sedan juli 2019”, skriver Novus vd Torbjörn Sjöström.

Undersökningen har genomförts 2 till 29 januari 2023. Foto: Novus

SD tar siffrorna med ro

Sverigedemokraternas valresultat i höstas var 20,5 procent. Partisekreterare Mattias Bäckström Johansson tar dock de lägre siffrorna i den nya mätningen med ro.

– Jag tror att med omvärldsläget har det funnits utmaningar där det tar tid att få reformer på plats. Vi har flera förslag som vi fått ett starkt stöd i väljarkåren för, inte minst när det gäller migrationspolitik, kriminalpolitik och energipolitik. Det är reformer på gång som kommer att komma under mandatperioden, säger han, och fortsätter:

– Jag tror att när man ser resultatet av den politik som kommer att genomföras så kommer man också vara väldigt nöjd.

Du kanske också gillar