Hem Sverige SVT-profilen Fredrik Laurin grips av polisen efter skämt

SVT-profilen Fredrik Laurin grips av polisen efter skämt

förbi admin
0 kommentar

Sågs som olaga hot och misstänkt farligt föremål

Det var SVT-profilen Fredrik Laurin som greps under polisinsatsen.
Det var SVT-profilen Fredrik Laurin som greps under polisinsatsen.

Ett skämt som gick helt fel.

SVT-profilen Fredrik Laurin berättar nu att en plastpåse innehållande lakan och en kikare ligger bakom hans gripande på SVT i september.

– Jag vill ha en ursäkt och en chokladask. Sen är jag nöjd, säger han till Medierna.

För snart tre veckor sedan genomfördes en polisinsats i SVT:s lokaler efter att en medarbetare larmat om ett misstänkt farligt föremål och olaga hot.

En person greps. Men då misstankarna lades ned av åklagare samma dag, försvann händelsen i medierapporteringen.

Nu avslöjar Medierna på Sveriges Radio att den gripna personen var ingen mindre än SVT-profilen Fredrik Laurin.

Laurin berättar för kanalen att han greps mitt under en intervju på sin arbetsplats.

– Då öppnades dörren och in kommer Norrmalmspiketen och genomförde ett gripande. Det var tre eller fyra poliser, två skyddsvakter och vice säkerhetschef på SVT.

”De här grejerna är tvättade i novitjok”

Så vad var det som föranledde denna dramatiska händelse?

Tidigare i sommar lånade Laurin ett örngott, påslakan och en kikare av en kollega. Något som han hade bestämt sig för att lämna tillbaka denna dag i september.

Han la föremålen i en vit plastpåse och på påsen skrev han ”till kommunisten på Gärdet”. En mening som kom från en diskussion som han tidigare haft med kollegan.

– I diskussionen förekom det olika utspel som vi diskuterade. Lars Nyberg på Telia sa ”äsch det är bara något som kommunisterna på Gärdet har hittat på”.

I påsen la han även en lapp med hänvisning till en annan kommentar från samtalet. Ett uttalande från en valdebatt där det sades ”Public service är en cancer på en samhällskropp som måste karvas bort”.

– ”De här grejerna är tvättade i novitjok*, det lär ta bort cancersvulsten på samhällskroppen” stod det på lappen. Jag skrev det väl medveten om att min kollega förstår detta.

Påsen ställdes sedan på vad Laurin trodde var kollegans skrivbord. Men det var inte kollegan i fråga som hittade påsen. Utan en person som inte förstod sammanhanget bakom Laurins skämt.

Personen tog det i stället som ett hot och såg påsen som ett misstänkt farligt föremål och larmade säkerhetsavdelningen.

För snart tre veckor sedan genomfördes en polisinsats i SVT:s lokaler efter att en medarbetare larmat om ett misstänkt farligt föremål.
För snart tre veckor sedan genomfördes en polisinsats i SVT:s lokaler efter att en medarbetare larmat om ett misstänkt farligt föremål.

”Förbluffad av dumheten”

Det misslyckade skämtet resulterade i fem timmar som frihetsberövad hos polisen. Något som Laurin menar kunde ha undvikits om de bara hade frågat honom om påsen direkt.

– Jag tänkte, det här är helt galet. De visste ju att det var jag. Varför frågar ingen vad som har hänt?

Det var först när en åklagare kopplades in flera timmar senare som alla misstankar lades ner och han blev utsläppt.

– Det är definitivt kränkande. Jag är inte traumatiserad men jag är förbluffad av dumhetens tyranni som låtits verka.

Laurin berättar att han värnar om sin arbetsgivare SVT och att han inte har något behov av att bråka om det som hänt.

– Men jag vill att de utreder sina rutiner så detta inte händer igen. Sen vill jag ha en ursäkt och en chokladask. Sen är jag nöjd.

På frågan om vilken choklad det ska vara, svarar han:

– Schweizernöt.

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar SVT händelsen på följande sätt.

”När ett paket med ett budskap som kan tolkas som ett potentiellt allvarligt hot upptäcks i SVT:s lokaler drar en kedja av händelser igång snabbt. SVT är ett skyddsobjekt och den som hittade paketet hade goda skäl att misstänka att det var ett potentiellt allvarligt hot. Personen agerade helt korrekt när den kontaktade säkerhetsavdelningen som i sin tur kontaktade polis. Händelsen visar att SVT:s rutiner fungerar.”, skriver tillförordnande HR- och kommunikationsdirektör Hanna Dowling.

 

* Novitjok är ett typ av nervgift

Du kanske också gillar