Hem Sverige Synnerligen grovt narkotikabrott i Skåne och Blekinge

Synnerligen grovt narkotikabrott i Skåne och Blekinge

förbi admin
0 kommentar


Idag har åtal lämnats in mot 15 personer efter en mycket omfattande utredning som pågått i 1,5 år. Över 200 kilo amfetamin som tillverkats i Skåne och Blekinge har tagits i beslag.

Förundersökningen inleddes i mars 2021 med spaningsarbete. Amfetaminet har tillverkats i ett hus i Osby och ett stall i Agerum utanför Pukavik och har sålts på olika håll i Sverige. Vid tre tillfällen har polisen slagit till när amfetamin har överlämnats till köpare och då kunnat gripa personer och beslagta narkotika.

Det första beslagen av 88,2 kilo amfetamin gjordes i slutet på mars 2021 när narkotika överlämnades i Gårdsstånga och vid en efterföljande husrannsakan hos en misstänkt person i Göteborg. I april beslagtogs ytterligare 60,5 kilo amfetamin på Värmdö och i maj 2021 beslagtogs 79,9 kilo amfetamin vid en överlämning i Norje med en efterföljande husrannsakan i Helsingborg.

Totalt handlar det i förundersökningen om hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Gatuvärdet på narkotikan som ingår i åtalet ligger på 82 miljoner kronor. Det har också hittats vapen under utredningen och tre personer åtalas också för grovt vapenbrott.
– Vi har under utredningens gång kunnat beslagta stora mängder narkotika vid flera tillfällen utan att huvudmännen i utredningen fattat misstankar och upphört med verksamheten, säger Fredrik Liljeroos som är chef för utredningssektion vid polisområde Blekinge nordöstra Skåne. Under utredningens gång har 13 personer gripits och häktats, men det har varit flera personer frihetsberövade som släppts.

Efter de tre stora beslag av narkotika som gjordes under perioden mars till maj 2021 fick polisen tillgång till kommunikation via krypteringstjänsterna Anom och Sky ECC vilket har spelat en stor roll i utredningen. Materialet är omfattande och har krävt mycket resurser för analys och bearbetning.
– Vi har kunnat använda den krypterade kommunikationen för att verifiera och knyta olika personer till platser och händelser som vi redan hade i utredningen, säger Fredrik Liljeroos. Vi fick tillgång till materialet ett par månader in i utredningen och det har varit till god hjälp.

Det är polisen i polisområde Blekinge nordöstra Skåne som med förstärkning av regionala och nationella utredare jobbat med utredningen. I ärendet har det också funnits internationellt samarbete. Åklagare från flera åklagarkammare har deltagit arbetet med förundersökningen.
– Vi har ett gott bevisläge genom polisens spaningsarbete och då den brottsliga verksamheten finns dokumenterad genom de krypterade tjänsterna, säger kammaråklagare Helena Ljunggren. 

Läs åklagarmyndighetens pressmeddelande

Målnummer i Kristianstad tingsrätt B 1391-21.Förhandlingen kommer att hållas i säkerhetssalen i Malmö och beräknas ta ungefär 50 dagar.

Du kanske också gillar