Hem Sverige Ta väljare från M och L

Ta väljare från M och L

förbi admin
0 kommentar

Centerpartiet har rasat i opinionen och ligger långt ifrån Annie Lööfs drömmål.

Nu ska partiet försöka locka 250 000 väljare från Moderaterna och Liberalerna, enligt ett PM som Aftonbladet har tagit del av.

– Det är en stor väljargrupp som gillar Annie Lööf, tycker vi har bra klimatpolitik och som tar kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna, säger biträdande partisekreterare Magnus Demervall.

Centerpartiet har under våren tampats med fallande opinionssiffror. I DN/Ipsos mätning i maj hade väljarstödet halverats jämfört med förra året, till 5 procent. I Aftonbladet/Demoskops senaste väljarbarometer fick C 7,1 procent – en bra bit ifrån förra valresultatet.

Partiet har nu tagit fram ett PM som visar att det finns en betydande andel väljare som röstar på Moderaterna och Liberalerna och som också sympatiserar med Annie Lööf och Centerpartiet. Dessa väljare är också negativa till Sverigedemokraterna och till att Ulf Kristersson räknar SD till ”hans sida”.

Centerpartiet har rasat i opinionen. Väljarstödet har halverats jämfört med förra året.

”Avgörande i valet”

”Dessa motsvarar 3- 4 procent av hela väljarkåren, eller ca 250 000 väljare. Dessa väljare blir central för ett framgångsrikt val för Centerpartiet.” står det i PM:et.

Enligt C:s analys är ett sätt att locka över väljarna att fokusera på miljö- och klimat, något som är en viktig fråga för gruppen. Det bedöms även vara viktigt att hålla fast vid motståndet mot att samverka med SD.

PM:et har tagits fram med hjälp av interna analyser och två Ipsos-mätningar som partiet har beställt. Den identifierade väljargruppen består av något fler kvinnor än män och har en generellt lite högre utbildningsnivå än väljarkåren i allmänhet.

”Denna grupp är avgörande i valet, inte minst för vilka möjligheter det finns att skapa en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna.” står det i dokumentet.

Enligt PM:et ska Centerpartiet försöka locka 250 000 väljare från Liberalerna och Moderaterna.

M:s taktik kan vara negativ

Biträdande partisekreterare Magnus Demervall bekräftar det framtagna PM:et och menar att det kan ha stor betydelse för höstens valutgång.

– Vi har identifierat vilka som på allvar överväger att lägga en röst på Centerpartiet. Den här väljargruppen kan avgöra om Sverige ska ha en regering som är beroende av Sverigedemokraterna eller inte, säger han.

I PM:et står det även att Moderaternas taktik att rikta sin kritik mot Annie Lööf och Centerpartiet kan få motsatt effekt. Detta eftersom Annie Lööf och Ulf Kristersson har lika högt förtroende i den aktuella väljargruppen, enligt C:s analys.

”Det är sannolikt så att de aggressiva attackerna från främst moderat håll mot Annie Lööf inte biter på denna grupp, det kan till och med vara negativt för moderaterna att gå så hårt åt en partiledare de har högt förtroende för.” står det i PM:et.

Du kanske också gillar