Hem Sverige Terrordådet vid Utöya hade kunnat upprepas i Almedalen

Terrordådet vid Utöya hade kunnat upprepas i Almedalen

förbi admin
0 kommentar

Ensamma män radikaliseras nere i internets kaninhål

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den norska regeringen inviger det nationella minnesmärket efter terrordådet vid Utøyakajen den 18 juni 2022.
Den norska regeringen inviger det nationella minnesmärket efter terrordådet vid Utøyakajen den 18 juni 2022.

– Vår gemensamma dröm var tydlig. Vi skulle förändra världen. Men så var det vår värld som förändrades för alltid.

Det sade AUF:s ordförande Astrid Hoem vid invigningen av det nationella minnesmärket efter terrordådet den 22 juli 2011.

Tvist om minnesmärket

Det hade dröjt nästan elva år innan det kunde invigas vid Utøyakajen intill Tyrifjorden. En del av de närboende hade motsatt sig bygget därför att de inte ständigt ville påminnas om terrordådet.

Efter en domstolstvist kunde en mer nedtonad minnesplats ändå komma på plats i juni i år. Där 77 bronspelare vid strandkanten får symbolisera dödsoffren på Utøya och i Oslo.

Det är lätt att leva sig in i känslan hos Karin och Terje Lien. Paret som bor intill kajen, som själva räddade 28 ungdomar i land och hjälpte frusna överlevande med plädar och handdukar på stranden den 22 juli.

Att de helst hade velat gå vidare, utan att påminnas varenda dag så fort de tittar ut genom köksfönstret. Utan att ”bo på en kyrkogård”.

AUF-ledaren Astrid Hoem visar Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) och Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) runt på Utøya i samband med 10-årsminnet av terrordådet 2021.

Men minnet av Utøya handlar inte bara om ett fruktansvärt men isolerat våldsdåd. För samma terror fortsätter, bara med nya gärningsmän.

Under de senaste sju åren har det skett fyra brutala skolattacker med högerextrema motiv i södra och västra Sverige. Efter det första av dem i Trollhättan i oktober 2015 skrev Martin Gelin att dessa pojkrumsradikaler ”inspireras av ett offentligt samtal där rasismen tar allt större utrymme och som uppmuntrats av likasinnade som de ofta lärt känna på nätet”.

Terror i Almedalen

I onsdags häktades Theodor Engström för terrorbrott. Den person som knivhögg Ing-Marie Wieselgren till döds misstänks för att ha förberett mord på fler under Almedalsveckan. Dagen före dådet skrev Engström en Twittertråd om Martin Bryant, som mördade 35 personer under en massaker i Australien 1996.

Mördarna är ensamma män som gräver sig allt djupare ner i internets kaninhål av högerextremism och våldsromantik. Hatet närs av myter och konspirationsteorier om folkutbyte, islamisering, vacciner och pedofilringar som sprids oredigerat.

Och polis och andra myndigheter ligger efter med att uppdatera sin kunskap och sina metoder.

Trots att Anders Behring Breivik försökte ta hennes liv, fortsatte Utøyaöverlevaren Astrid Hoem engagera sig för att förändra världen. Nu uppmanar hon oss att aldrig tiga och aldrig glömma vad som skedde den 22 juli.


Hur känner du inför minnet av terrordådet den 22 juli? Hur gör vi för att ”aldrig tiga och aldrig glömma”? Vad betyder hatet på nätet för tillskapandet av nya gärningsmän? Och hur känner du inför uppgiften att gärningsmannen i Visby planerade att attackera fler?

Ledarskribent Peter Gustavsson chattade med läsarna.

 • Klockan har passerat 9.30 och chatten är slut för den här gången. Den 22 juli känns alltid lite speciellt, och jag tror det är värt att fundera vidare på hur man kan göra mer för att aldrig tiga och aldrig glömma en form av terror som hotar hela vårt demokratiska samhälle. Ha en fin dag!

 • Det är uppenbart att många inte klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är faktiskt sorgligt att bevittna att så många går till motangrepp när högerextremt våld uppmärksammas. Hur svårt kan det vara att dra en linje i sanden mot allt våld?

  Whatabout whataboutism?

  Hej Whatabout whataboutism! Ja, det borde vara självklart för alla som säger sig vara för det sätt vi lever i Sverige att gå emot politiskt våld i alla dess former. Och att säga ifrån när en diskussion urartar. Vi har ett gemensamt ansvar för vårt öppna samhälle.

 • Jag vill bara säga att signaturen nyfikens inlägg är ett strålande exempel på hur det låter på diverse nätsidor

  A

  Hej A! Ja, absolut. Jag ser många likheter mellan europeisk högerextremism och radikal islamism i det att man har svårt att acceptera olika åsikter, det finns en öppenhet för att utöva våld och ett förhärligande av våldsamma metoder för att uppnå ett mål. Och ofta ett förakt för mångfald, dialog och demokrati.

 • “Glöm aldrig Pena & Fadime”? Du får mig att må illa med din skymf mot dessa kvinnor, skäms! Över 20 år har passerat sen Fadime blev mördad men inget, inget har blivit bättre. Kvinnor och unga flickor blir mördade och bortrövad frekvent och du pratar som att högerextrema krafter tär och hotar Sverige. Vad är det du har missat eller valt att missa?

  Nicklas Leijonklint

  Hej Nicklas! Jag tror att de flesta förstår att man kan hålla båda de här tankarna i huvudet samtidigt. Högerextremism är ett stort och växande hot mot vårt samhälle, som hade dödlig utgång den 22 juli 2011. Samtidigt utsätts kvinnor för hedersrelaterat våld och förtryck, som också kan ha och har dödlig utgång. Om vi blundar för ett av problemen för att vi bara vill se det andra, blir det svårare för oss att göra världen bättre.

 • Breiviks dåd är ju fruktansvärt och oförsvarligt. Men vad säger du om Drottninggatan och liknande islamistiska terrordåd, förtjänar inte det uppmärksamhet?

  Nyfiken

  Hej Nyfiken! Visst behöver vi uppmärksamma också den terror som sker med islamistiska motiv. Där är min bild att det vanligaste inte är att människor planerar dessa dåd ensamma på sin kammare, utan att det är del av mer organiserade nätverk där gärningsmannen får ett uppdrag att utföra en attack. Det gör att förutsättningarna för säkerhetspolis och andra att spåra det är annorlunda. Vi behöver bekämpa våldsbejakande extremism i alla dess former.

 • Jag vill lyfta fram hur algoritmerna förstärker polariseringen på sociala medier. De har en förmåga att hitta den som sagt eller gjort något uppseendeväckande – ofta extrema saker, och ofta kändisar som är kända för att ha extrema åsikter, och med förstärkningen från algoritmerna så sprids omedvetet bilden av att det här är något som “alla är intresserade av”. Att välja bort dessa gyttjepölar i sociala medier är därtill svårt (tillägg på twitter som inaktiverar algoritmerna ogillas av företaget t ex).

  Follow their läsvanor

  Hej Follow their läsvanor! Du har alldeles rätt och jag tror för få är medvetna om hur techföretagen arbetar. Vi matas hela tiden med skräddarsydd information som vi får därför att Twitter, Facebook mfl vet att vi går igång på den. Antingen för att vi håller med eller för att vi tycker raka motsatsen. Ju mer du interagerar med människor kring en viss fråga, desto mer anpassas ditt flöde så du får ta del av mer och mer av det. På så sätt skapar techföretaget ditt kaninhål åt dig. Det här är allvarliga saker som behöver tas upp mycket mer till diskussion.

 • Svårt. Aldrig glömma är svårt om man inte är nära anhörig förstås. En tragedi som “lever” är GAPF, glöm aldrig Pela o Fadime. Finns som aktiv grupp på insta. Det händer så mycket hemskt numera att risken blir att man bara scrollar vidare. Om det inte är stort dåd m många döda. Eller i närheten. Ändå, när jag tänker efter så kommer jag först ihåg terrorattacken i New York.Sedan Palme-mordet. GAPF finns för att hederskultur är pågående o tack vare eldsjälar som orkar. Människor (jag med) är mindre engagerade idag. Orkar inte bry sig. Vill inte offra tid o obetalt arbete. Svårt minnas allt.

  Eva Nordström

  Hej Eva! Du har nog alldeles rätt i att det enda sättet att hålla minnet vid liv är att på något sätt organisera sig för att göra det. Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) är en fin organisation som gör många viktiga insatser kring hedersrelaterat våld och förtryck. Om man menar allvar med att aldrig tiga och aldrig glömma behövs det organisationer som samlar folk brett.

 • detta som skett på utoya och almedalen är vansinnesdåd som släckt människoliv.

  är ej förvånad med tanke på hur hatiska de är på nätet högerextrema samt SD anhängare övriga nationalist anhängare i världen.

  sen har ju SD också de förtroende valda hetsat och den järnrörs

  skandalen runt 2010.hoppas valet 2022 kan handla om vägval vill vi ha ett solidariskt samhälle med värme kärlek och gemenskap kontra de som tror på marknaden och kapitalet och vill ha ett samhälle vi och dem. vi borde människorna oavsett ras gå samman .

  plutona75

  Hej Plutona75! Ja det är svårt att inte se kopplingen mellan hetsen på nätet och de handlingar som de gång på gång utlöser, av människor som tar hatet till sin extremaste form. Hur mycket högerextremism klarar Sverige?

 • Hur känner du inför de oändliga terrordåden mot Asiens, Afrikas och Latinamerikas folk under kolonial- och nykolonialismen. Fortfarande dör närmare 100.000 människor varje dag på grund av undernäring. Så länge vi accepterar detta kan vi förvänta oss alla högerextrema terrordåd.

  kick leijnse överlevare

  Hej Kick! Mycket tänkvärt, den ekonomiska ojämlikheten dödar verkligen och när världen ser på utan att göra något är det en kränkning av mänskliga rättigheter. Och just den sortens ämnen samtalades garanterat om mellan ungdomarna och i seminarierna på Utöya de dagarna. Attacken mot AUF var också en attack mot människor som organiserat sig för att göra skillnad i världen.

 • “Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris som helst.” – Hjalmar Söderberg

  Fredrik

  Hej Fredrik! Ja ibland kan litteraturen förklara sammanhangen bättre än vilken lång utredning som helst. Utöya och de övriga dåden kan säkert till viss del om det desperata sökande efter kontakt som Söderberg pratar om. Men också om en gemenskap som dessa människor hittat i internets mörkaste labyrinter.

 • God morgon, det är den 22 juli och jag börjar med att tänka på offren, deras vänner och anhöriga. Nu börjar vi chatten.

Du kanske också gillar