Hem Sverige Tomas Ramberg om nya C-ledaren Muharrem Demirok

Tomas Ramberg om nya C-ledaren Muharrem Demirok

förbi admin
0 kommentar

Skämtet om hästen syftar på att Centern tydligare än andra partier är ett intresseparti. När Bondeförbundet – som partiet hette till 1957 – grundades för 110 år sen var det närmast som en fackförening för småbönder.

När Muharrem Demirok i dag väljs till ny partiledare blir hans uppgift att åter lägga tyngdpunkten på intressepolitiken. Det är kärnväljarnas flykt som gör mest ont i partisjälen – självbilden kräver revansch på landsbygden.

Andra partier har grundats med en ideologi. För Bondeförbundet var priset på smör viktigare. Det tog nästan ett halvsekel innan partiet ens brydde sig om att skaffa sig en sammanhängande politisk åskådning: en hemsnickrad ideologi med namnet ”decentralism”. Så småningom ersatt med etiketten ”ekohumanism”, också den egentillverkad. Det var först ganska nyligen partiet bekände sig till liberalismen.

Försvaret av jord- skogs- och företagsägares intressen har alltid varit ledstjärnan.

Borgerliga kritiker beskriver gärna Centerns samarbete med Socialdemokraterna som något onaturligt, som en politisk avvikelse. I själva verket har byteshandel i den politiska mitten varit Centerns politiska metod ända sen partiet lämnade koltåldern. För Centern har blocktänkandet varit undantaget – inte regeln.

Valet 2022 visade att det inte räcker att vara det borgerliga alternativet för den som ogillar Sverigedemokraterna

Störst har partiet blivit när man lyckats para den rena nyttopolitiken med en ideologisk trend bland storstadsväljarna. Så lyckades Hedlund och Fälldin på 1960-70-talen fånga den gröna vågen och kärnkraftsmotståndet. I mindre skala åstadkom Annie Lööf något liknande genom att attrahera liberala storstadskvinnor.

Vilken väg ska då Muharrem Demirok ta?

Valet 2022 visade att det inte räcker att vara det borgerliga alternativet för den som ogillar Sverigedemokraterna. Centersympatisörer som ville vara säkra på att slippa SD:s inflytande valde Socialdemokraterna. Småstads- och landsbygdsväljare som brydde sig mera om plånboksfrågorna drog högerut.

Det har sagts att den nya ledaren kommer att fortsätta på Annie Lööfs politiska linje, att man inte ska räkna med någon ny politisk kurs.

Men det är ganska mycket som talar för motsatsen.

Partiledarvalet har, på typiskt centermanér, inte handlat om vilken politisk väg partiet ska ta. Den nya partiledningen är alltså inte bakbunden utan har stor frihet att ta fram ny politik. Valnederlaget skapar både tillfället och nödvändigheten.

Demirok behöver framställa sig som talesperson för det otåliga centerlandet

Muharrem Demirok har redan lyft skolfrågan. I debatten om ”marknadsskolan” finns en obebyggd tomt i det borgerliga landet. Många liberala väljare ogillar dagens system och mest kritiska är just centerväljarna. På senaste partistämman hade ledningen fullt sjå att hålla tillbaka ombudens reformförslag.

Med en ny ledning, som inte bromsar partiopinionen, kan en mer radikal skolpolitik komma redan i höst. Krav på att avskaffa kösystemet och ge mer makt åt kommunerna ligger nära till hands. Och kan i så fall bli verklighet om det blir en vänsterlutande majoritet efter nästa val.

Men Demirok har mer brådskande uppgifter.

Som att smickra partiaktivisterna. Många av partiets kommunpolitiker skyller valförlusten på toppstyrning och bristande lyhördhet. Demirok behöver framställa sig som talesperson för det otåliga centerlandet.

Redan första dan på jobbet behöver den nya ledningen ta fram en begriplig politik i plånboksfrågorna. En som kan vinna tillbaka stöd i traditionella centerbygder.

I debatten om skjutningarna har Centern hamnat helt offside, få väljare har ens en susning om hur partiet ser på brottsbekämpning.

Att vara den enda borgerliga kraften i opposition ger stor frihet

Å andra sidan kan Demirok ta det lugnare i regeringsfrågan, den som varit Annie Lööfs ständiga huvudvärk. För centerpartister är Tidöavtalet en bekräftelse på att partiet gör rätt i att inte förhandla med SD – nu har moderater och liberaler större problem med sin relation till Jimmie Åkesson än vad Centern har.

Och det är ingen brådska med att välja statsministerkandidat, de närmaste åren är den stora uppgiften att stärka Centern.

Att vara den enda borgerliga kraften i opposition ger stor frihet att utforma en egen politik utan hänsyn till andra partier.

Men nog har han ett hästjobb framför sig, Muharrem Demirok.

Läs mer:

Tre frågor till DN:s nye inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg

Muharrem Demirok: SD sätter Sveriges säkerhet på spel

C-kandidaten dömd för misshandel: Har känt skam

Du kanske också gillar