Hem Sverige Tre centerpartiester läggs fram som potentiella partiledare.

Tre centerpartiester läggs fram som potentiella partiledare.

förbi admin
0 kommentar

Centerpartiets valberedning nominerar Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist, och Muharremm Demirok som kandidater till posten som ny partiledare för Centerpartiet.

Valberedningen har landat i tre kandidater som ska ut på en turné. Efter det lägger valberedningen fram vem de vill se som ny partiledare.

Daniel Bäckström är en av de tre kandidaterna till ny partiledare som presenterades av Centerpartiets valberedning under en pressträff på måndagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Daniel Bäckström är riksdagsledamot från Värmland, landsbygdspolitisk talesperson och har just blivit gruppledare för partiet.

– Den här tiden kommer att kräva ett pragmatiskt och inlyssnande ledarskap, säger han.

Han säger att det har varit en speciell mandatperiod och att han gärna hade sett ett bredare samarbete. När Bäckström blev gruppledare sade han att hållningen till SD ligger fast.

Elisabeth Thand Ringqvist är en av de tre kandidaterna till ny partiledare som presenterades av Centerpartiets valberedning under en pressträff på måndagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Elisabeth Thand Ringqvist är en av de tre kandidaterna till ny partiledare som presenterades av Centerpartiets valberedning under en pressträff på måndagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Elisabeth Thand Ringqvist är just nu andre vice gruppledare och näringspolitisk talesperson. Hon har bland annat varit politiskt sakkunnig under tidigare C-ledaren Maud Olofsson och vd för Företagarna.

– Potentialen för ett grönt, liberalt och borgerligt parti har aldrig varit bättre, säger hon.

Hon säger att de ska ge handfasta svar på hur alla ska känna trygghet och framtidstro.

Till TT säger hon att de behöver bli tydligare i sakpolitiken och vardagsfrågorna.

– Jag kommer inte att samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna, men fokus måste ligga på sakpolitik, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Hon tycker att partiet var för tidigt ute med att ställa sig bakom Magdalena Andersson som statsminister.

– Jag tycker att vi har tappat att förstå människors vardag, eller vanmakt, säger Thand Ringqvist.

Muharrem Demirok är en av de tre kandidaterna till ny partiledare som presenterades av Centerpartiets valberedning under en pressträff på måndagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Muharrem Demirok är en av de tre kandidaterna till ny partiledare som presenterades av Centerpartiets valberedning under en pressträff på måndagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Muharremm Demirok valdes in i riksdagen i höstens val, och är partistyrelseledamot och utbildningspolitisk talesperson för C. De senaste 14 åren har han varit kommunalråd i Linköping.

– Jag är väldigt glad idag, och ödmjuk. Det ska bli en väldigt spännande resa att göra under den här kandidatturnén, säger han.

Han säger att han kan vara med och ingjuta hopp och framtidstro.

– Det är kanske en av de viktigaste sakerna vi behöver nu, hopp och framtidstro.

Ska på turné

Valberedningens ordförande Jan Andersson säger att de tittat på förmågan att vara inkluderande, kommunicera och driva ett strategiskt arbete.

– Vi söker kandidater med karisma och en visionär förmåga.

Han säger att det här är de tre kandidaterna valberedningen vill lägga krutet på. Jan Andersson vill dock inte kommentera de centerpartister som tidigare har sagt att de kandiderar.

Tidigare har riksdagsledamoten Helena Lindahl, från Västerbotten, sagt att hon vill bli partiledare. Till Aftonbladet har hon sagt att hon vill ta tillbaka landsbygdsrösterna.

Även EU-parlamentarikern Emma Wiesner, som ersatte Fredrick Federley (C) 2021, och riksdagsledamoten Alireza Akhondi har gått ut med att de kandiderar.

Sagt nej

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl, den förre ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström, liksom göteborgaren och partiets energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin har tidigare sagt nej.

Om hon väljs kommer inte partiets linje att inte förhandla med SD ligga fast.

Det var i september som Annie Lööf berättade att hon ska avgå som partiledare, efter att ha suttit på posten sedan 2011.

Lööfs ersättare väljs på en extrainsatt stämma den 2 februari 2023.

LÄS OCKSÅ: Annie Lööfs resa från Maramö till makten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar