Hem Sverige Tre döda i skjutningar i Sverige – på fyra dagar

Tre döda i skjutningar i Sverige – på fyra dagar

förbi admin
0 kommentar

Experten: Är snarare en uppgång

Det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige fortsätter.

På fyra dagar har tre personer skjutits ihjäl i olika delar av landet.

Flera skottlossningar har drabbat Kalmar de senaste månaderna och enligt kriminologen Manne Gerell ser läget illa ut.

– Det är extrema nivåer, säger Manne Gerell.

2022 har hittills visar rekordhöga dödsskjutningssiffror och skjutvapenvåldet i Sverige fortsätter att skörda liv.

Hittills i år har 29 personer skjutits till döds.

Inom loppet av fyra dagar har tre personer skjutits ihjäl i Sverige.

20 maj: Man i 35-årsåldern skjuten till döds i Örebro.

22 maj: Man i 20-årsåldern skjuten till döds i Kalmar.

23 maj: Man i 25-årsåldern skjuten till döds i Eskilstuna.

Måndagens skjutning i Eskilstuna inträffade i närheten av en skola och var den 15:e skjutningen i staden i år.

Fyra misstänkta personer greps strax efter.

– Vi har haft en serie skjutningar sedan årsskiftet. Det blir någon form av smittoeffekt, när en skjutning sker blir det följdeffekter, sa lokalpolisområdeschef Oscar Nissfolk till Aftonbladet på måndagen.

Polisen har lagt ut markeringar för bevis efter dödsskjutningen i Eskilstuna.

Platsen där skjutningen skedde i Örebro spärrades av.

Tio skjutningar i Kalmar

Enligt polisens statistik som Aftonbladet har tagit del av har Kalmar haft tio skjutningar hittills i år, tre av dem med dödlig utgång.

På söndagskvällen sköts en man i 20-årsåldern till döds i området Funkabo i Kalmar. Mannen hittades skjuten intill Funkaboskolan som fick spärras av.

Enligt uppgifter till P4 Kalmar hade offret kopplingar till det så kallade Norrlidengänget. Även den misstänkte tillhör Norrlidengänget, enligt Barometern.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna men säger att de tittar på nätverkskopplingar.

– Vi utgår från att det är kriminella personer som har gjort det och då arbetar man brett, säger Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar.

Tittar på tidigare skjutningar

Motivet är fortfarande oklart.

– Vi har varit väldigt förskonade, vi har haft enstaka skjutningar. Men vi har absolut inte haft den här problematiken. Det är en tråkig utveckling, säger Niko Kalcidis.

Under morgonen var delar av avspärrningarna kvar. En man i 20-årsåldern kunde senare under måndagen anhållas skäligen misstänkt för mord.

Kriminologen Manne Gerell beskriver det som en hög nivå av skjutningar för en stad som Kalmar. Enligt polisens statistik som Aftonbladet har tagit del av har Kalmar haft tio skjutningar hittills i år, tre av dem med dödlig utgång.

Förra året hade Kalmar kommun två skjutningar. En 18-åring efter att ha blivit skjuten i benet.

Enligt Manne Gerell är det ett stort antal skjutningar i Kalmar hittills i år.

– Det hade varit ganska mycket i Malmö men i Kalmar är det extremt hög nivå, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Polisen efter skjutningen i Kalmar.

”Är en våldsspiral”

Manne Gerell understryker att han inte vet vad som ligger bakom just skjutningen i Kalmar. Men berättar att många skjutningar på kort tid i en miljö kan beskrivas som en våldsspiral.

– Det är så det ofta ser ut och det är det som gör att vi ofta får många skjutningar på kort tid i vissa områden. Det normala man ser är att när det är flera skjutningar så är det en våldsspiral.

Manne Gerell trodde först på en nedgång vad gäller skjutningarna i Sverige men beskriver att det istället har blivit tvärtom. Och när han nu blickar framåt ser det inte ljust ut.

– Jag var ganska optimistisk. Jag trodde att vi skulle se en nedgång men nu ser det illa ut hittills i år. Det är snarare en uppgång, det ser mörkt ut, säger Manne Gerell.

”Satsningarna har inte räckt”

Manne Gerell förklarar att Sverige har legat på stabila nivåer fem år i rad och understryker att samhället har satsat mycket i form av nya lagar och satsningar i utsatta områden.

– Jag tänkte att nu borde satsningarna ge effekt och att vi borde ha kunnat se en liten minskning. Men där hag jag fel och vi har istället sett en ökning, säger Manne Gerell och fortsätter:

– Det kan vara så att det hade varit ännu mycket värre om an inte hade gjort allt alla satsningar. Men vi kan bara konstatera att det som gjort hittills i år har inte räckt.

Rektorn: Väldigt allvarligt

Anders Hagman är rektor på Funkaboskolan i Kalmar där mannen hittades skjuten. På måndagen hade skolan stängt för elever i förskoleklass upp till tredje klass.

– Det är oerhört tragiskt och fruktansvärt, den här gången skedde skjutningen i närheten av en skola. Det river upp känslor hos elever framför allt men också av personal, säger Anders Hagman till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är väldigt allvarligt, vi hade inte kunnat ta ett annat beslut då polisen har spärrat av hela lågstadieområdet.

Du kanske också gillar