Hem Sverige Tre skjutningar och två sprängningar i Stockholmsregionen

Tre skjutningar och två sprängningar i Stockholmsregionen

förbi admin
0 kommentar

Strax före klockan 23 i torsdags kväll hördes en kraftig smäll över hela Solna och delar av Stockholm. Ett trapphus i Huvudsta förstördes helt, och fönster i fastigheten och i närliggande hus gick sönder.

– Det var total kalabalik. Jag trodde först att en meteor slagit ner, det bara tjöt i öronen, sade en kvinna som bor i huset till DN.

Ett dygn senare smällde det igen. Boende i ett lägenhetshus på Södermalm i Stockholm vaknade strax efter midnatt, natten till lördagen, av en explosion som orsakade stora materiella skador.

Fortfarande på söndagsförmiddagen hade de boende på Södermalm inte fått komma tillbaka in i lägenheterna. Det är avspärrat och polisen arbetar på platsen.

Båda fallen – som inte lett till några personskador – utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisens bombtekniker har varit med i arbetet.

– De har tagit prover på laddningarna och dessa är skickade på analys för att se om de är av samma typ. Det är naturligtvis väldigt intressant för oss, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Vad kan ni se för kopplingar mellan händelserna?

– De har ju inträffat med väldigt kort tidsintervall och det är framför allt det som gör det väldigt intressant att titta på gemensamma närmare. Men vad vi fått fram omfattas av förundersökningssekretessen.Foto: Fredrik Persson/TT

Polisen i Stockholmsregionen har även fått rycka ut på flera skottlossningar. Två skjutningar har inträffat i närliggande områden, i Rågsved på fredagskvällen och därefter i Hagsätra kvällen efter. Båda fallen utreds som mordförsök.

I fredags inträffade dessutom en skjutning i stadsdelen Saltskog i Södertälje. En man i 20-årsåldern skottskadades. Enligt polisuppgifter till Länstidningen i Södertälje finns det kopplingar till gängkriminalitet i det fallet.

Tittar polisen på kopplingar mellan de tre skjutningarna?

– Inte i Södertäljeärendet, men i ärendet i Hagsätra och Rågsved tittar utredningarna på gemensamma nämnare, säger Ola Österling, som bekräftar att helgen varit ovanligt intensiv för Stockholmspolisen:

– Det är mycket personal som har arbetat med det här under helgen.

Bild 1 av 2

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bild 2 av 2

Foto: Fredrik Persson/TT


Skjutningar och sprängningar handlar delvis om samma sak, ofta om konflikter inom eller mellan kriminella miljöer, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, till TT.

– Mer konflikter kommer att leda till fler skjutningar och sprängningar, men det är också en fråga om trender och tillgång på kapacitet och bomber.

Samtidigt riktar sig sprängningar oftare än skjutningar mot icke-kriminella, när det handlar om utpressning eller att skrämmas.

– Det har oftare inte för avsikt att skada eller döda någon, utan man spränger en tom byggnad, en trappuppgång eller en bil. Sprängningarna sker oftare i centrala delar av våra städer medan skjutningarna sker i utsatta områden, säger Manne Gerell.

Läs mer:

Kraftig explosion skadade port på Södermalm

Skottlossning i södra Stockholm – försök till mord

Skottlossning i Södertälje – en man skadad

Kraftig explosion i Solna: ”Trodde att en meteor slagit ned”

Man skjuten i Hagsätra – skytt uppges ha flytt på elsparkcykel

Du kanske också gillar