Hem Sverige Treårig flicka svalt till livshotande tillstånd – par åtalas

Treårig flicka svalt till livshotande tillstånd – par åtalas

förbi admin
0 kommentar

I juni förra året kom en då treårig flicka in till Akademiska sjukhuset där det senare visade sig att hon var kraftigt undernärd. Flickan ska under en längre tid ha fått så lite näring att hennes kropp försatts i svält – och när hon sedan fått mat drabbades hon av så kallat ”refeeding syndrom”.

”Inte gett henne mat”

Polisen kontaktades och en omfattande utredning inleddes, som nu resulterat i att de två Uppsalabor som drev familjehemmet flickan var placerat i åtalas misstänkta för synnerligen grov misshandel. Båda nekar till brott.

– Det rör ett väldigt litet barn, hon är familjehemsplacerad och har sin  trygghet hos de här personerna. Att då låta henne svälta är hänsynslöst anser jag, säger åklagare Moa Blomqvist.

Utredningen, som är på 1 500 sidor, ha tagit dit då det krävts flera läkarutlåtanden för att fastställa att flickan inte lidit av andra åkommor som kan förklara att gick ned i vikt.

– Det här är första gången man sett ”refeeding syndrom” hos ett barn i Sverige som inte har någon annan sjukdom, säger Moa Blomqvist.

Matrestriktioner i förskolan

Flickan ska under tiden hon varit placerad hos paret deltid i förskola, där hon fått ett mål mat om dagen. Det var också förskolan som larmade socialtjänsten om att flickan inte verkade må bra.

– I förskolan har hon, i enlighet med familjehemmets önskemål, bara fått ta två portioner. I förhör har flickan inte berättat så mycket, bara att hon inte haft det bra, säger Moa Blomqvist.

Mannen åtalas även för grov misshandel genom att han slagit flickan på handen – så pass hårt att hon fick en fraktur.

Artikeln uppdateras.

Du kanske också gillar