Hem Sverige Trio vinner Nobelpriset i kemi

Trio vinner Nobelpriset i kemi

förbi admin
0 kommentar

Kemister har länge velat bygga stora och komplicerade molekyler. Inte minst inom läkemedelsindustrin behöver man på konstgjord väg kunna återskapa naturliga molekyler med läkande egenskaper.

Nobelkommittén beskriver hur de tre vinnarna gjort det svåra enkelt. De har lagt grunden för en funktionell form av kemi som de kallar för ”klickkemi”. Upptäckten gör att man kan få molekylära byggstenar att snabbt och effektivt snäppa i varandra.

– Årets kemipris handlar om att inte krångla till det så mycket utan i stället utgå från det lätta och enkla, säger Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi .

– Det är busenkelt att använda pristagarnas upptäckter, så man kan säga att det är en demokratisering av organisk kemi säger Peter Somfai, professor i organisk kemi.

Andra kemipriset

Det här blir Barry Sharpless andra Nobelpris i kemi. Han fick den första utmärkelsen 2001, och har sedan dess utvecklat klickkemin från grunden.

Parallellt med Morten Meldal  raffinerade han tekniken för en elegant tillämpning av klickkemin som har fått stor spridning. Bland mycket annat används den numera för att utveckla läkemedel, kartlägga DNA och skapa mer ändamålsenliga material.

– Oberoende av varandra kom två av pristagarna på den perfekta klickreaktionen, säger Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemi.

– Det finns hur många tillämpningar som helst. Biokemi är ett, läkemedel, materialkemi, och diagnostik också, säger Peter Somfai, professor i organisk kemi.

Cancerläkemedel

Den tredje pristagaren, Carloyn Bertozziu, skapade klickreaktioner som fungerar inuti levande organismer – utan att störa cellernas vanliga kemi. Hennes upptäckter har bland annat lett till effektivare cancerläkemedel, som nu testas i försök på patienter.

Carolyn Bertozzi har bland annat intresserat sig för de sockerstrukturer som växer som mikroskopiska skogar på cellernas yta, och som cancertumörer använder som skydd för att gömma sig undan immunförsvaret. 

Hon har beskrivit målet för forskningen som att hon försökt konstruera en gräsklippare för att avslöja cancercellernas gömställen och göra dem till lätta måltavlor för mediciner.

Carolyn Bertozzi är den åttonde kvinnan att tilldelas Nobelpriset i kemi. Vid sidan av de vetenskapliga framgångarna har hon också gjort sig känd som en förkämpe för HBTQ-rättigheter USA.

– Jag tror inte det är sant, men det känns mer och mer verkligt för varje minut säger hon, som en kommentar till priset.

De tre pristagarna:

Carolyn R. Bertozzi, född 1966. Professor vid Stanfor universitetet i USA.

Morten Meldal, född 1954. Professor vid Köpenhamns universitet iDanmark.

K. Barry Sharpless, född 1941. Professor vid Scripps Research i USA.

Nobelkommitén: därför är årets nobelpristagare värda priset:

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pernilla Wittung-Stafshede från Nobelkommitén beskriver klickkemi och varför årets nobelpristagare är värda priset. Foto: SVT

Du kanske också gillar