Hem Sverige Trots invändningar från Turkiet – Stoltenberg tror på snabbt godkännande av svensk Natoansökan

Trots invändningar från Turkiet – Stoltenberg tror på snabbt godkännande av svensk Natoansökan

förbi admin
0 kommentar

Coronasmittade Jens Stoltenberg uttalade sig via länk inför ett stort pressuppbåd i Berlin, där försvarsalliansens utrikesministrar träffas under helgen. Han sa att han inte tror att ett eventuellt svenskt inträde i Nato kommer att fördröjas av den turkiska presidentens kritik mot Sverige och Finland.

– Turkiet har gjort det tydligt att de inte vill blockera en svensk ansökningsprocess, upprepade Jens Stoltenberg flera gånger.

Den turkiska presidentens uttalande under fredagen om att han inte ser positivt på att Sverige och Finland går med i Nato var oväntat, enligt den svenska utrikesministern Ann Linde (S).

– Det kom som en överraskning för alla, sa hon under lördagskvällen i Berlin.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalande under fredagen om att landet inte ställer sig positivt till ett svenskt och ett finskt Natomedlemskap kom som en överraskning, enligt den svenska utrikesministern Ann Linde.

Foto: Yves Herman

Frågan om hur snabbt en medlemsansökan kan godkännas av samtliga Natoländer är viktig, eftersom icke-medlemsländer inte skyddas av alliansens försvarsgarantier. Enligt Ann Linde är bakgrunden till det turkiska uttalandet att Sverige och Turkiet har olika syn på flera kurdiska organisationer.

– Våra respektive diplomater kommer nu att fortsätta samtalen, sa hon efter att ha träffat sin turkiska motpart, Mevlüt Çavuşoğlu, i Berlin under lördagskvällen.

Under söndagen höll den turkiska utrikesministern en presskonferens, där han sa att uttalandena från den svenska sidan ”inte varit konstruktiva”.

– De har snarare varit provokativa, sa Mevlüt Çavuşoğlu, och fortsatte.

– Den finska utrikesministern visar stor respekt för vår inställning, men vi ser inte samma sak från den svenska sidan.

Jens Stoltenberg säger att han är trygg med att länderna kommer att kunna enas, men ger inga konkreta svar på frågor om hur en möjlig lösning skulle kunna se ut.

– Nato har en lång erfarenhet av att finna lösningar, sa han under söndagen.

Generalsekreteraren sa sig vara beredd att ge Sverige och Finland säkerhetsförsäkringar under tiden mellan en eventuell ansökan och ett godkännande. Det handlar bland annat om en ökad närvaro i Östersjöområdet, sa Jens Stoltenberg.

– Det kan vara både i luften, på land på sjön. Jag vill understryka att Nato faktiskt redan höjt sin närvaro i Östersjöområdet, sa han.

Enligt Jens Stoltenberg skulle det vara historiskt om ”Natos närmsta allierade” Sverige och Finland gick med. Det skulle innebära att alla länder, från Grönland och Island i väst, till Finland i öst, för första gången var medlemmar i samma försvarsallians, sa han.

– Deras medlemskap skulle stärka vår gemensamma säkerhet, sa Jens Stoltenberg om Sverige och Finland.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken uttalade sig positivt om Sveriges och Finlands utsikter att gå med i Nato.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken uttalade sig positivt om Sveriges och Finlands utsikter att gå med i Nato.

Foto: John Macdougal/AFP

USA:s utrikesminister Anthony Blinken, som var på plats i Berlin, delar Jens Stoltenbergs övertygelse om att Finland och Sveriges eventuella medlemsansökningar kommer att godkännas.

– Jag har sett mycket brett stöd från nästan alla, säger han.

Värden för mötet, Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock beskrev Sverige och Finland som ”medlemmar i den europeiska familjen”, och lovade att göra allt hon kunde för att en eventuell ansökan om medlemskap skulle kunna ratificeras så snart som möjligt.

– Med det ryska anfallskriget har Rysslands president har uppnått precis det han ville förhindra. Han har fört alla oss, som har gemensamma värderingar och principer, närmare varandra, säger hon.

Du kanske också gillar