Hem Sverige Tuff debatt om elpriserna – Lööf till Busch: ”Så låter en populist”

Tuff debatt om elpriserna – Lööf till Busch: ”Så låter en populist”

förbi admin
0 kommentar

Det går inte att prata om svensk ekonomi utan att nämna de ”helt sjuka elpriserna”, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch under Sveriges Radios slutdebatt. Sedan tar hon fram en falukorv. Den symboliserar allt som är bra med Sverige, framhåller Busch.

– Det här har hittills alla svenskar alltid haft råd med: Falukorv. Men det här är också symbolen för allt som är fel med Sverige nu, därför att falukorv brukade kosta 25 kronor för ett år sedan. Nu kostar den 40 kronor sedan vi har fått Magda-priser, Stenevi-skatt och Annie-tillägg på både el och drivmedel.

Kristdemokraterna vill därför införa ett högkostnadsskydd för vinterns fyra svåraste månader, understryker KD-ledaren.

– Det innebär att vi i praktiken får ett tak för en vanlig villa, till exempel, på 4 000 till 5 000 kronor för elräkningen. Och vi kommer att fortsätta driva att sänka reduktionsplikten, säger Busch.

”Gemensam lösning krävs”

Centerpartiets ledare Annie Lööf svarar att ”så låter en populist”.

– Ska vi göra skillnad på riktigt redan nästa månad så behöver vi jobba kraftigt med energieffektivisering, som väldigt många gör. Sedan möter jag ju väldigt många, både föräldrar och företag, som har en riktigt stor klump i magen redan nu. Alltså inte om tio år när kärnkraften är byggd, inte heller till vintern, utan nu har man en klump i magen.

C-ledaren anser att riksdagspartierna gemensamt måste hitta en lösning för att åtgärda de höga elräkningarna.

– Vi behöver säkerställa att vi kommer överens om hur vi kraftigt sänker elpriserna. Vi har lagt förslag som skulle innebära att en genomsnittsvilla i södra Sverige får 6 000 kronor lägre elräkning här och nu genom att använda de verktyg som finns på bordet. Jag vill att det här ska gälla retroaktivt från 1 september, säger Lööf.

Förlag som syftar till att hjälpa hushåll och företag att hantera de höga energipriserna har duggat tätt under slutspurten inför valet. Bland annat vill Miljöpartiet att staten ska betala hushållen för energieffektivisering, medan oppositionen till höger lovar att de ska ha någon form av högkostnadsskydd mot höga elpriser på plats i november om de vinner valet.

Du kanske också gillar