Hem Sverige Turkiet skyndar inte på svensk Natoansökan

Turkiet skyndar inte på svensk Natoansökan

förbi admin
0 kommentar

“Sveriges Natomedlemskap är bara en av de internationella överenskommelser på vår agenda som väntar på ratificering”, sade utskottets ordförande Fuat Oktay i samband med ett utskottsmöte på onsdagen.

Han tillade att ärendet behandlas “när tiden är inne” och inom “ramverket för våra egna prioriteringar”.

– Det som är angeläget för andra är inte nödvändigtvis akut, fortsatte Oktay, enligt Reuters.

President Erdogan skickade över dokumenten för ratificering till parlamentet förra veckan. Även försvarsutskottet ska yttra sig över om Sverige kan godkännas.

När utskotten har gjort sitt går frågan vidare för omröstning i parlamentets stora kammare. Om tidplanen för parlamentets höstsession håller och inget oväntat händer sker omröstningen den 10 december, har källor tidigare uppgett för TT.

När Finlands ansökan ratificerades av det turkiska parlamentet tog processen ungefär två veckor. Men en sådan snabbprocess får inte Sverige.

Ungern och Turkiet är de enda länder som inte har godkänt Sveriges Natointräde av försvarsalliansen Natos medlemmar.

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, “invitees” på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att “så snart som möjligt” skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om “teknikaliteter” och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

Du kanske också gillar