Hem Sverige Turkiet: Vi kan förhindra Sveriges Nato-inträde i ett år

Turkiet: Vi kan förhindra Sveriges Nato-inträde i ett år

förbi admin
0 kommentar

Den 29-30 juni håller Nato toppmöte i Madrid. Tills dess hoppas den finska statsministern Sanna Marin att Sverige och Finland når en överenskommelse med Turkiet.

– Annars finns det en risk att situationen blir fryst, sa Sanna Marin på en pressträff tillsammans med Magdalena Andersson under tisdagen.

Även i USA är tongångarna liknande. Förhoppning där är att Sverige och Finland redan på topp-mötet ska kunna sitta med som blivande medlemmar.

– I korridorerna finns starkt stöd, säger USA:s Natoambassadör i Bryssel enligt TT,

”Näst största armén”

Ska man tro Turkiet kan det däremot ta betydligt längre än så.

Turkiet fortsätter anklaga Finland och Sverige för att skydda terrorister. Och Akif Çağatay Kılıç, ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott, slår fast att landet inte kommer ge med sig i första taget.

Enligt The Guardian säger han att Turkiet är beredda att förhala ett svenskt och finskt Nato-medlemskap i ett år om så krävs.

– Turkiet är den näst största armén i Nato och vi har försett Ukraina med drönare som hjälper dem försvara sig själva. Vi förtjänar större respekt, säger han enligt tidningen.

Han fortsätter:

– Det enda vi kräver att det inte är några åtskillnader. En terroristorganisation är en terroristorganisation, säger han.

Stoltenberg: ”Så snart som möjligt”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kunde på måndagen inte ge en tidsplan för hur arbetet med Sveriges och Finlands ansökningar kommer att fortlöpa. Han sade också att Turkiet har ”legitim oro” över terrorism och andra frågor som måste tas på allvar.

Enligt Turkiet stödjer både Sverige och Finland kurdiska militanter samt terroriststämplade PKK. De kräver att de nordiska länderna ändrar sin politik för att de ska stödja ländernas ansökan.

– Målet är att lösa det här så snart som möjligt, sa Stoltenberg på måndagen.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sveriges och Finlands statsministrar besvarade frågor om Nato-ansökan vid dagens pressträff. Foto: TT

Du kanske också gillar