Hem Sverige Turkiets Erdogan hotar stoppa svenskt Natomedlemskap

Turkiets Erdogan hotar stoppa svenskt Natomedlemskap

förbi admin
0 kommentar

På det turkiska parlamentets öppnande på lördagen hotade Turkiets president åter med att stoppa Natoprocessen.

Alla medlemsländer måste godkänna en ansökan för att ett land ska bli medlem. För Sveriges och Finlands del är det nu bara Ungern och Turkiet kvar.

Senast i går tog Sverige ytterligare ett steg för att gå Turkiets krav till mötes. Då öppnade svenska Inspektionen för strategiska produkter (ISP) för vapenexport till Turkiet, efter tre år. En av punkterna i överenskommelse mellan Turkiet, Finland och Sverige löd att det inte ska finnas några vapenembargon mellan länderna.

I oktober ska flera möten mellan Sverige, Finland och Turkiet hållas om Natoprocessen, enligt turkiska BBC. Det första är planerat till femte och sjätte oktober, då representanter för det turkiska och det svenska justitiedepartementet ska ses och diskutera tekniska frågor om hur utlämningar hanteras.

Turkiet anser att Sverige inte gjort tillräckligt för att stärka vad de kallar terrorbekämpning. Recep Tayyip Erdogan sade i somras att han krävt att Sverige ska utlämna 73 personer. Om dessa utlämningskrav har gjorts officiellt till svenska myndigheter är oklart.

Erdogan har flera gånger uttryckt missnöje mot Sverige och Finlands sätt att uppfylla överenskommelsen.

Texten uppdateras.

Du kanske också gillar