Hem Sverige Turkiets krav på Sverige för Natomedlemskap

Turkiets krav på Sverige för Natomedlemskap

förbi admin
0 kommentar

Sverige och Finland hade hoppats välkomnas som ny medlem i Nato på rekordtid. Genom en snabb process skulle tiden från det att en ansökan lämnas in till dess att de formella säkerhetsgarantierna är på plats vara så kort som möjligt. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar att sätta käppar i hjulet för de planerna och säga nej till ländernas ansökan.

Turkiet har begärt att Sverige och Finland utlämnar ett 30-tal turkiska medborgare. Det rör sig om personer som av den turkiska regeringen anklagas för att tillhöra terrorstämplade Kurdistans arbetarparti (PKK) och den så kallade Gülenrörelsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En av dem som Erdogan sedan tidigare pekat ut som fiende är journalisten Abdullah Bozkurt, som sedan 2016 lever i Sverige med flyktingstatus.

– Jag skulle inte vara förvånad om mitt namn finns med på listan, säger han.

Abdullah Bozkurt har inte fått någon formell bekräftelse på att han är en av personerna som Erdogan vill använda som en bricka i spelet om att godkänna ett svenskt Natomedlemskap. Men har sedan tidigare flera arresteringsorders hängande över sig.

– Presidenten Erdogan har personligen inlett en rättsprocess mot mig. Detta på grund av de kritiska artiklar jag har skrivit om honom och hans kopplingar till våldsamma jihadistgrupper som finns i Turkiet, säger han.

Abdullah Bozkurt var tidigare en profilerad journalist vid den turkiska tidningen Zaman och dess engelskspråkiga utgåva Today’s Zaman. Tidningarna har haft nära kopplingar till Gülenrörelsen, som av den turkiska regimen anklagas för att ha legat bakom det misslyckade försöket till militärkupp sommaren 2016.

Efter kuppförsöket stängdes Zamans redaktion av turkiska myndigheter och ett femtiotal av medarbetarna fick arresteringsorders riktade emot sig.

Situationen för journalister i Turkiet har enligt fler internationella organisationer försämrats under de senaste åren. Fler än 100 journalister har fängslats och i stort sett alla medier kontrolleras av presidenten.

Utspelen från Erdogan ser Abdullah Bozkurt som ett sätt att skrämma journalister som rapporterar kritiskt om regeringen.

– Han skickar han ett budskap till mig och andra ur diasporan om att vi inte ska känna oss säkra längre, att de kommer efter oss. Han drar sig inte för att utnyttja internationella samarbetsorgan som Nato och Interpol för att göra detta.

Journalisten Abdullah Bozkurt.

Foto: Eva Tedesjö

Vad tror du skulle hända om du återvände till Turkiet?

– I bästa fall skulle jag kastas i fängelse. I värsta fall dödas. Men jag skulle aldrig mer få se dagsljus, säger Abdullah Bozkurt.

Känner du dig trygg med att den svenska regeringen inte kommer att ge vika för Erdogans påtryckningar?

– Det är klart att man aldrig kan veta hur politiken agerar. Men Sveriges regering har en lång tradition vad gäller press- och yttrandefrihet. Det var betryggande när statsministern i riksdagen i går sade att de inte kommer att ge efter för Turkiets smutskastning och krav, och inte ändra sin utrikespolitik, säger han.

Några kontakter med den svenska regeringen har han inte haft under den senaste tiden.

Enligt honom handlar Erdogans påtryckningsförsök framför allt om att slippa frågor om den inrikespolitiska situationen i landet.

– Det här har inte nödvändigtvis att göra med Sverige och Finlands Natoprocesser. Turkiet saknar i själva verket muskler att blockera deras ansökan. Erdogan försöker flytta fokus från den stigande arbetslösheten, inflationen och valutakrisen, säger han.

Den analysen delas av Ingmar Karlsson, Turkietkännare och tidigare generalkonsul i Istanbul.

– Nästa år väntar ett mycket avgörande parlamentsval som kan avgöra Erdogans framtid.  Valrörelsen har redan börjat och då gäller det att mobilisera de egna krafterna, säger han och poängterar att Erdogan han gjort liknande utspel tidigare.

Turkiet kommer inte att lyckas stoppa Sverige och Finland som nya medlemmar i Nato, tror han.

– Han kommer nog att larma och bråka. Sen kommer USA och övriga större medlemsländer i Natokretsen hantera det, säger han.

Han kommer nog att larma och bråka. Sen kommer USA och övriga större medlemsländer i Natokretsen hantera det

– Om Nato ska vara trovärdig som en demokratisk organisation så kan man inte tillåta att de som avviker från de demokratiska idealen ska stoppa de som ligger främst på demokratilistan.

För två år sedan blev Abdullah Bozkurt misshandlad utanför sin dåvarande bostad i Stockholmsförorten Tensta. Han gick ut med soporna när tre okända män gick till attack. Ännu har ingen gripits för misshandeln och han kan inte veta säkert om det finns ett samband med hans kritiska rapportering.

Sedan dess har han flyttat till en säkrare bostad.

– Jag tittar mig över axeln hela tiden, säger han.

– Mitt skrivande fokuserar på Turkiets underrättelsetjänst och andra hemliga operationer. Jag utmanar professionella organisationer, som kan ta till extrema åtgärder, säger han.

Du kanske också gillar