Hem Sverige TV4:s Kalla Fakta avslöjar risk för korruption inom Sverigedemokraterna

TV4:s Kalla Fakta avslöjar risk för korruption inom Sverigedemokraterna

förbi admin
0 kommentar

TV4:s Kalla Fakta skrapade bara på ytan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 18 augusti avslöjade TV4:s Kalla Fakta att fem av åtta riksdagspartier försökte kringgå lagen om hemliga partibidrag.

De partier som påträffades med byxorna nere har försökt hantera skadan på olika sätt. Konsultavtal har avslutats. Medarbetare har tagits ur tjänst eller fått gå.

I flera fall går fiffelförslagen kring hemliga bidrag ända upp till partisekreterarnivå. Men ändå har fortfarande inga ledande företrädare fått gå till följd av skandalen.

Om högerblocket vinner kommer Jimmie Åkessons (SD) telefon gå het. Bilden är från mars 2020.
Om högerblocket vinner kommer Jimmie Åkessons (SD) telefon gå het. Bilden är från mars 2020.

”Förmildrande omständighet”

Sverigedemokraterna är ett av de partier som åkte dit. Partiets tjänsteman uppmanade uppringaren att låta någon annan stå för bidraget officiellt. En vän eller släkting.

Efter avslöjandet sa Jimmie Åkesson (SD) till Ekot att partiets motstånd mot lagen när den instiftades är en ”förmildrande omständighet”.

Man kan fråga sig vilka andra lagar som Jimmie Åkesson tycker det är okej att överträda därför att man motsätter sig dem. Får man aga sina barn för att man tycker att det är ett sätt att visa kärlek? Köra full för att man tycker promillekraven är överdrivna?

Anonyma konton

Sverigedemokraterna verkar inte tycka att det är så viktigt att de är öppna med vilka pengar de tar emot från vem. Det är inte så förvånande.

För SD är ett parti som gärna opererar i skuggorna.

Under de gångna veckorna har Dagens ETC och Aftonbladet Kultur avslöjat hur Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton och falska identiteter för att påverka opinionen.

Genom automatiska botar som delar vidare partiets budskap skapar de bilden av att de har ett större stöd än de har i verkligheten.

Ökänd högerextremist

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Jimmie Åkesson i samband med riksdagskampanjen 2010 ville träffa högerextremisten Patrik Brinkmann för att tigga pengar. E-postkonversationen visar hur kansliet gjorde omfattande försök för att få till ett möte på för partiet gynnsamma villkor.

Mötet med Brinkmann bedömdes som för riskfyllt och blev aldrig av. Men partiet har varit tydliga med sin attityd till hemliga donationer, såväl i Kalla Faktas reportage som i Åkessons kommentar till det.

Risk för korruption

Skollobbyisten Peje Emilsson har berättat för DN-podden Välfärdsmiljardärerna att han brukar sms:a till Ulf Kristersson när M-ledaren ”varit duktig”. Emilsson och hans friskolekollegor har också lyckats övertyga SD att stå bakom rätten för skolföretag att göra stora vinster på skattebetalarna och elevernas bekostnad.

Med den typ av pengar det handlar om i välfärdssektorn är det djupt problematiskt att Sverige inte har hårdare regler för hemliga kampanjbidrag.

Lagen om öppenhet kring vilka som finansierar partierna finns till för att förhindra korruption. Men det är svårt för väljarna att veta varifrån pengarna som finansierar Sverigedemokraterna och dess trollarméer kommer.

Vem ringer i telefonen?

Opinionssiffrorna är väldigt jämna inför valet på söndag. Vinner högerblocket kommer Sverigedemokraterna ha en nyckelställning i att besluta om hur den nya regeringen ska se ut och vilken politik den ska driva.

Då kommer Jimmie Åkessons telefon att gå varm. Frågan är vilka som kommer ringa och sms:a till SD-ledaren och påminna om sitt stöd.

Du kanske också gillar