Hem Sverige Två av de församlingar där företrädare sa ja till så kallade ”njutningsäktenskap” finns i Kristianstad.

Två av de församlingar där företrädare sa ja till så kallade ”njutningsäktenskap” finns i Kristianstad.

förbi admin
0 kommentar

Uppdrag granskning har under falska identiteter tagit kontakt med 26 företrädare från shiamuslimska församlingar runt om i Sverige. Av dem svarade 15 att de kan hjälpa till att ordna så kallade njutningsäktenskap mot betalning. De församlingar som granskats ingår alla utom en i paraplyorganisationen Islamiska Shiasamfunden i Sverige. Sammanlagt har de fått över 14 miljoner i statliga och kommunala bidrag under senaste tre åren, enligt Uppdrag granskning.

– Jag kommer att ta det på största allvar. De som är skyldiga och som har gjort bort sig på det här sättet får inte sitta kvar. Vi får även ta diskussion med myndigheten SST om bidraget och hur vi ska göra med dem. Åtminstone att bidraget får frysas fram till att vi kommer fram till en slutsats, säger Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden, till SVT.

Isak Reichel, direktör för Myndigheten för stöd till trossamfund, säger till DN att han blev upprörd när han såg Uppdrag granskning.

– Det är gräsligt. Att det här försiggår i trossamfund som har statsstöd är fruktansvärt. Att det alls försiggår någonstans är förskräckligt, säger han.

Efter programmet har han varit i kontakt med Haider Ibrahim.

– Vi har pratat med dem om vad de kommer att göra. Sedan kommer vi att följa upp det här noga och ha en dialog med dem, se hur långt de kommer med arbetet, säger Isak Reichel.

Han säger att beskedet från Haider Ibrahim är att de ledare som sagt ja till att förrätta ”njutningsäktenskap” ska uteslutas. Eventuellt även deras församlingar.

– Vi kommer att se till att det verkligen görs. Han pratar också om ett åtgärdspaket med utbildningar. Hur vi ska se på bidragen framöver beror på hur de hanterar detta, säger Isak Reichel.

Radovan Javurek (L) är ordförande i Arbete och välfärdsnämnden i Kristianstad och leder kommunens integrationsråd och interreligiösa råd.

Foto: Kristianstads kommun

Två av de församlingar där företrädare sa ja till så kallade ”njutningsäktenskap” finns i Kristianstad. De är båda en del av kommunens integrationsråd och interreligiösa råd, vilket SVT Nyheter Skåne var först med att berätta.

Ordförande i de båda råden är Radovan Javurek (L), som även är ordförande i Arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad. Han säger att kommunen kommer att inleda en dialog med de berörda församlingarna.

– Vi vet inte hur det har varit eller vad som har hänt, det måste vi fråga dem. Vi är måna om att ha en dialog med föreningar som verkar i vår kommun, säger han.

Enligt Radovan Javurek har församlingarna inte varit särskilt aktiva i råden. Under de tre senaste åren har de inte fått någon ekonomisk ersättning av kommunen för sin medverkan. Vad som händer nu beror på vad som kommer fram i samtalen med församlingarna.

– Det ska inte pågå kvinnohandel på något sätt. Jag tycker att det är bra att det kommer fram, att den fria journalistiken kan lyfta fram en sådan här sak som sker i det dolda. Det är sådant som myndigheter har svårt att få reda på, det är bra att det kommer fram så att vi kan göra någonting åt det, säger han.

Läs mer: Imamer viger kvinnor som köps för sex

Du kanske också gillar