Hem Sverige Två lastfartyg i olycka i Östersjön – en död

Två lastfartyg i olycka i Östersjön – en död

förbi admin
0 kommentar

Vid 03.30-tiden natten till måndagen kolliderade det danska fraktfartyget Karin Høj med brittiska Scot Carrier på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm. Det danska fartyget, med två personer ombord, kapsejsade och hamnade upp och ned.

En helikopter och nio fartyg deltog i räddningsinsatsen som pågick från tidig morgon till lunch med bas i Kåseberga hamn, nedanför Ale stenar. Även en dansk helikopter och två danska fartyg var på plats.

Dykare arbetar på det danska kapsejsade fartyget Karin Hoej.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det kantrade fartyget bogserades in mot ett grundare läge, på runt tio meters djup, där man sökte efter de saknade personerna. På eftermiddagen meddelade polisen att en person hade hittats död. Den andra personen saknades fortfarande.

– Man jobbar nu på att fastställa identitet, anhöriga är inte underrättade, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisens region Syd.

En förundersökning om grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död har inletts.

– En brittisk medborgare född 1991 och en kroatisk medborgare född 1965 är frihetsberövade som misstänkta i utredningen, säger sjöåklagaren Tomas Olvmyr vid Malmö åklagarkammare.

Johan Nilsson, insatschef vid Räddningstjänsten syd, säger att en båt har kört på en annan båt.

– Sedan får haverikommissionen utreda hur olyckan har gått till. På bilder från Kustbevakningen som vi sett syns det att det är skrapmärken på kölen där den har blivit påkörd, säger han.

Det 55 meter långa och nio meter breda Karin Høj lämnade Södertälje natten till fredag med destination Nykøbing Falster i Danmark. Det nästan dubbelt så stora – 90 meter långa och 15 meter breda – Scot Carrier var på väg från lettiska Salacgrīva till Montrose i Storbritannien när kollisionen inträffade drygt tre mil söder om Ystad, ungefär halvvägs till Bornholm. Det är ungefär en timmes båtfärd från Ystad till olycksplatsen, enligt Sjöräddningssällskapet.

Bild 1 av 2
Bengt Blomqvist, stationschef vid Sjöräddningsällskapet i Ystad.

Foto: Anders Hansson

Bild 2 av 2
Sjöräddningssällskapet i Ystad hjälper till med räddningsarbetet.

Foto: Anders Hansson


Det fanns på måndagseftermiddagen inga rapporter om oljeutsläpp.

– Det är en båt som har kantrat, det finns miljörisker med detta. Vi förbereder en miljöräddning på det sätter men hur långt den har kommit vet jag inte. Vi har ett miljösläp här bakom er som vi förbereder för att kunna lägga länsar om vi behöver, säger Bengt Blomqvist till DN:s reporter på plats.

Det brittiska lastfartyget Scot Carrier och det kapsejsade fartyget Karin Hoej. Två fraktfartyg befaras ha kolliderat på Östersjön, mittemellan Ystad och Bornholm, natten till måndagen.

Det brittiska lastfartyget Scot Carrier och det kapsejsade fartyget Karin Hoej. Två fraktfartyg befaras ha kolliderat på Östersjön, mittemellan Ystad och Bornholm, natten till måndagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningstjänsten Syd uppger att det pågår en miljöräddningsinsats.

– Det finns inga uppgifter om läckage men det finns en del olja ombord på haveristen, så det handlar om att säkerställa att den inte kommer ut i vattnet, säger Gustaf Sandell, inre befäl Räddningstjänsten Syd.

Besättningen på Scot Carrier uppges vara okej och ska ha deltagit i sökandet. På måndagsmorgonen var det bara några få grader i vattnet.

Du kanske också gillar